Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte ut miljövärdena för en batterifabrik

Annons

Företrädare för kommunen försökte nyligen övertyga företagets Northvolts ledning om Västerås stads fördelar.

Nu gläds de styrande i Västerås åt att IT-företaget Amazon med sin serveranläggning är på väg att etablera sig här. Schaktarbetena söder om Hökåsen är redan i gång. Inte särskilt många jobb utlovas men Västerås kommun kan nog se fram emot vissa inkomster även om kommunen står för marken med tillfartsvägar med mera logistik. Miljöpåverkan kan man förhoppningsvis tro är rimlig. Hur ser stadens förhoppningar ut? Hemliga?Tänk om underhållet av gator kom igång lika snabbt.

Batterifabriken som Västerås kan få söder om staden kan däremot ge många arbetstillfällen. Denna och liknande tillverkning är absolut inte miljövänliga. Även om det innebär 3 500 nya jobb på sikt så borde en noggrann miljöanalys krävas. Det är en tillverkning som är ny och komplicerad med många giftiga komponenter. Kylvatten behövs i relativt stora mängder som Mälarens viktiga dricksvatten får stå för. Men som vanligt får väl Mälarens betydelse som vattenreservoar för befolkningen stryka på foten.

Man jagar fritidsbåtar med stora artiklar om bottenfärger vilket väl är bra – men inte med ett ord nämns den ökande sjöfarten och behov av muddring. Vad har dessa för skrovfärger? Det senaste är nu plastföroreningarna i Mälaren. Det dyker hela tiden upp investeringar som skadar dricksvattnet.

När skall den tiden komma då Mälarens vatten blir viktigare än allting annat? Förmodligen när vattnet levereras i tankbilar.

Vakna Miljöpartiet – så kanske ni klarar er över 4 procent. Sluta att fantisera med löjliga förslag.

Sven Olof Blomster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons