Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på den Grammis-prisade Sinfoniettan

Annons

Sinfoniettan med gästande dirigenten Eva Ollikainen.

För ungefär ett år sedan hotades Västerås sinfonietta av nedläggning. En kulturpolitisk härdsmälta, man lägger liksom inte ner Sveriges bästa kammarorkester, tyckte många och efter såväl nationella som internationella aktioner räddades orkestern, men med sänkt tjänstgöring till halvtid för musikerna.

Nu har Västerås sinfonietta vunnit det prestigefyllda Grammis 2017 för en av de många högklassiga inspelningarna. Ytterligare, torsdag den 9 mars visade orkestern sin excellenta klass när det gäller att framföra nyskriven musik. Anders Nilssons nya Symfoni nr 4 uruppfördes i en fantastisk och i stående ovationer bejublad föreställning. Under ledning av trevligt tydliga dirigenten Eva Ollikainen förmedlade orkestern så förtjänstfullt tonsättarens intentioner i en klangvärld som nådde in i våra känslor och fångade till eftertanke. En besjälad stund som få orkestrar klarar av att skapa. Sveriges bästa kammarorkester i Sveriges bästa konserthus.

Med en rysning tänkte jag på det okänsliga förslaget för ett år sedan att lägga ner den här orkestern, att beröva Västerås en plats i musikens elit. Landshövdingen berättade att hon ofta refererar till Västerås sinfonietta när hon i olika sammanhang sätter Västmanland på världskartan. Ja, så klokt. Låt oss nu alla se till att den senaste tidens strålande framgångar ger ringar på vattnet. Ett första steg måste väl vara att höja orkestermusikernas tjänstgöringsgrad till 75 procent!

Lars Cernerud

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons