Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SDU: Liten högljudd grupp stoppade oss

En högljudd minoritet saboterade för både Sverigedemokraterna och övriga partier som besökte Carlforsska.

Annons
Carlforsska. Polis tillkallades vid proesterna mot Sverigedemokraternas besök. Foto: Per G Norén/arkiv

Den 28 mars anordnade Carlforsska gymnasiet i Västerås en gemensam politisk dag, med bokbord för alla riksdagspartiers ungdomsförbund. Från Sverigedemokratisk ungdom var vi två deltagande företrädare, men vårt besök avbröts innan det ens hunnit påbörjas. Vi välkomnades nämligen redan på skolgården av en liten, högljudd skara elever, som med banderoller och glåpord försökte blockera oss från skolbyggnaden. Vi ignorerade dock den skanderande gruppen och tryckte oss förbi, allt medan man slet i och knuffade på oss.

Väl inne i skolan möttes vi av rektor och polis, som förgäves försökte lugna den hetsiga klungan som nu omringat oss. Efter en kort diskussion fattade man beslut om att situationen krävde att besöket blåstes av; Inte bara för vår del, men för samtliga ungdomsförbund. Allt på grund av en högljudd minoritet som saboterade för såväl oss, som alla övriga inblandade i och berörda av arrangemanget.

Efter att vi lämnat skolan sökte ett flertal elever själva upp oss. De uttryckte avsmak för blockaden, och ansåg att SDU självklart borde behandlas lika som de övriga ungdomsförbunden.

”Det här är vår skola”, var en av de meningar demonstranterna använde mot vår närvaro. Varför stod man inte för sitt eget argument, utan valde att ignorera den absoluta merparten av eleverna, som rimligen också borde ha rätt att kalla skolan ”sin”?

När man går emot såväl skolledning som övriga elever, och med extrema tillmälen och fysiska medel hindrar oss från att framföra vår politik, kan ingen tala om en demokratisk markering. När man orsakar att politiska dagar ställs in, förvägrar intresserade elever information, och uppvisar ett beteende som på en vanlig skoldag ansetts oacceptabelt, kan ingen tala om en demokratisk markering. Det handlar om att med alla medel kväva en obekväm debatt som man är livrädd att förlora.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons