Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart med ett häkte i Västerås

Artikel 12 av 23
Häkteshaveriet
Visa alla artiklar

Annons

I en demokrati behövs ett fungerande rättsväsende. Som medborgare ska man kunna känna sig trygg i att det finns en fungerande polis, att domstolarna sköter sig samt att Kriminalvården sköter sitt uppdrag.

Den av Kriminalvården beslutade flytten av häktet i Västerås till Sala har enligt uppgift i media föregåtts av ett flertal utredningar. Dock är det oklart om man i dessa utredningar beaktat konsekvenserna för hela rättsväsendet. Av media får man närmast intrycket att beslutet att flytta häktet från Västerås till Sala enbart är baserat på att det blir bäst så för Kriminalvården. Konsekvenserna för polisen och Västmanlands tingsrätt tycks inte ha ingått i utredningsunderlaget. Alternativt har det fått en underordnad betydelse.

Kan därför med viss tillfredsställelse notera att regeringen gett Kriminalvården i uppdrag att ta fram en plan för övertagande av transporter av frihetsberövade från Polismyndigheten. Den nya ordningen är tänkt att träda i kraft 2019. Det är bra. Förutsätter därför att Kriminalvården med denna nya kostnad ser över beslutet att flytta häktet i Västerås till Sala. Ett samlat rättscentrum med polis, häkte och domstol i Västerås är närmast en självklarhet. Att det ska ta ytterligare två år är inte acceptabelt. Så svårt kan det inte vara att se till att man åter har ett häkte i Västerås.

Birger Höök

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Alla artiklar i
Häkteshaveriet
Annons