Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärp er, speltillverkare

Bröst överallt. Det är så många spel ser ut nu för tiden.

Annons
Schablonsyn. I dataspelsvärlden är kvinnor sköra och framför allt lättklädda varelser, konstaterar skribenten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Tjejerna är extremt smala, har enorm byst och är lättklädda. I extremfall är det bara minimala strimmor klädsel som täcker bröstvårtorna och underlivet.

Nu kommer många säkert hävda att ”fler killar än tjejer spelar sådana spel, och skaparnas huvudsakliga uppgift är att tillfredsställa majoriteten”. Det syftar då på männen. Men om företagen skulle våga vara annorlunda jämfört med andra som gör spel i samma genre och dra ner på mängden bar hud som visas skulle de säkerligen få fler nya spelare, både killar och tjejer.

I massvis med spel, gamla så väl som nya, framhävs det kvinnliga ”idealet”, det som ständigt förföljer och påminner tjejer om hur de ”måste” se ut för att bli accepterade.

Kvinnor framställs ofta som sköra varelser som måste bli räddade och som inte klarar sig på egen hand. Det är sällan tjejer får vapen i hand, och när de väl har något att försvara sig med är användandet av det sällsynt.

Några inbitna gamers vars åsikter jag bad om sa att det finns flera normala förklaringar; kvinnor har under lång tid blottat sina kroppar i tidningar och på internet, då är det klart att folk kan ta för givet att de inte tar illa upp. Men varför dra alla kvinnor över samma kam? Bara för att ett fåtal inte bryr sig om att de blottar sig betyder det inte att alla kvinnor är okej med att framställas som objekt i spel.

Tillverkarna är alldeles för konservativa; om de skulle våga bryta normen och skapa spel där tjejen är hjälten, eller spel där kvinnorna inte springer runt i stringbikini och silikonbröst, skulle nog kvinnosynen förbättras i flera länder.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons