Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen är ingen produkt

Artikel 7 av 15
Skogen
Visa alla artiklar

Annons

Skogen är för mig livsviktig. ”Susande skogen” heter min gröna bil. Det finns inte något bättre än att gå ut i skogen, där får jag lugn och ro och kan reda ut mina problem. Jag går där och bara andas och pratar med träden. Ja, just det pratar! Det är tyst. Träden står där alldeles stilla men helt levande. Träden får mig att finna ro och jag kan samla tankarna, det är som om tiden står stilla, och bara nuet finns

Efter det att boken ” Trädens hemliga liv” av Peter ’ Wohlleben kom ut så anses man inte längre helt knäpp när man säger att skogen är levande. Träden ”pratar med varandra” varnar för farliga insekter, skyddar ”sina barn” och ger dem näring, för att ta några exempel.

Jag bor på Malmaberg i Västerås och i närheten av mig finns ett skogsområde. Här går jag ofta, hela året om. Träden bara står där och tittar ner på mig, jag hör suset och känner doft från tall och gran. Här råder frid och tackochlov att denna lilla oas får vara kvar! Människan av idag förstår inte hur viktig skogen är för vårt ekosystem hälsa och välbefinnande. För ett par år sedan röjde de här bakom våra hus och jag talade med min granne. Vi har båda var sin tall som står nära husknuten och vi tänkte att det kanske vore bäst att hugga ner dessa tallar. Döm om vår förvåning när de skulle ha tvåtusen kronor för att ta bort dem! Jag blev förskräckt. Är dessa fantastiska träd ingenting värda? Nej, man ska ha betalt för att ta bort dem! De är stora och majestätiska och har säkert vuxit här i sjuttio-åttio år!

Inte i något avseende förstår vi skogens värde och vi vet inte vad vi håller på med. Vi har tappat kontakten med naturen. Skogar sågas ner och det planteras nytt, men nu är det inte fråga om skog längre utan nu har skogen blivit en trädåker. I trädåkern hämtar man ingen kraft, alla träd är lika gamla och står i mer eller mindre jämna rader. Inga kullfallna träd där olika insekter kan bo och verka. Här är det dött.

Människa besinna dig! Använd inte skogen som en produkt, som du tycker att du äger och kan göra vad du vill med. Gå varsamt fram i den levande skogen en dag kan det vara försent och du trampar endast omkring i en trädåker……..

Lisbet Gemzell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Alla artiklar i
Skogen
Annons