Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan allt mer kaotisk

Äntligen någon (Ulf Hedman, 14/3) som vågar nämna elevernas roll i problematiken kring skolan!

Annons
Klassrum. Skadliga attityder hos skolelever har fått bre ut sig, anser skribenten.                 Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Det har varit närmast tabu att yttra något om elevens eget engagemang i sina studier – då har man kränkt vederbörande.

Hur såväl föräldrar, skolledare som politiker lyckats tassa på tå kring detta så länge, är ofattbart. Det hela har sin grund i vuxenvärldens abdikation under de senaste decennierna, det finns en konflikträdsla och brist på ryggrad hos alltför många. Fina ord som elevdemokrati och handlingsplaner mot kränkande behandling har fått fokus i skolan vilket motverkat sitt eget syfte; i stället för att skapa ett tryggare och mer likvärdigt klimat, har skolan successivt blivit alltmer kaosartad – såväl i klassrummen som i matsalar och korridorer. En otrygg plats, utan struktur och regler, för alla inblandade.

Dock har eleven blivit ”en helig ko”, som har tillåtits bete sig i stort sett hur som helst – väl påläst om sina rättigheter men inte medveten om vilka skyldigheter man har. I andra länder betalar man dyrt för exempelvis en gymnasieutbildning, här är denna helt gratis inklusive läromedel och skollunch.

Samhället (= vi skattebetalare) investerar i våra ungdomar som sedan ska ta över. Givetvis kan och bör vi ställa krav på motprestation. I läroplanerna står det att skolan ska fostra dugliga och ansvarstagande samhällsmedborgare. Hur ska detta ske med dagens skolpolicy där man prioriterar elevpeng och snällbetyg?

Destruktiva attityder och värderingar har fått breda ut sig, exempelvis att ”skolan är pest” och ”om jag inte känner för något, behöver jag inte”. Och det värsta är att vi gör ungdomarna en björntjänst, de kommer ut dåligt rustade för livet.

Lärarkåren har sett detta förfall länge, de mest engagerade och erfarna lärarna har kastat in handduken och gått till andra jobb, trötta på låga löner, kritik och hån. Nu är det tid att kalla saker vid deras rätta namn. Dags att våga vara vuxna!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons