Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snälla fotgängare, håll till höger!

VLT ger återigen stöd för den som jag anser ogenomtänkta idén att fotgängare skall hålla till vänster på gång- och cykelbanor. Dessutom med helt fel argument.

Annons
Delad plats. Var ska man gå?Foto: Yngve Fredriksson/arkiv

Idén att fotgängare skall hålla till vänster uppkom under bilismens framväxt när bilar och fotgängare, två helt ”ojämlika” trafikanter, nödgades börja samsas på samma körbana. Regeln är fortfarande högst tillämpbar i sådana trafiksituationer, det vill säga på landsvägar utanför tätbebyggt område. Säkerheten ökas genom att de omkörande kan passera på större avstånd från den omkörda.

Situationen på en gång- och cykelbana är en helt annan. Där ska två mycket mer ”jämlika” trafikslag samsas, och dessutom kan trafiktätheten tidvis vara mycket hög. Här betyder smidighet och flyt betydligt mer, samtidigt som säkerhetsvinsten för fotgängaren med att hålla till vänster är betydligt mindre.

När trafiktätheten ökar måste cyklister och fotgängare på väg åt ett håll möta cyklister och fotgängare på väg åt motsatt håll. Om då cyklisterna och fotgängarna färdas på olika sidor kommer möte att uppstå i bägge körfälten. Som cyklist kan man inget annat göra än stanna för att inte köra på den mötande fotgängaren. Om jag däremot hinner upp en fotgängare kan jag sakta in och invänta omkörning när sikten är fri.

På denna punkt anser jag att VLT:s argumentation för att fotgängare ska hålla till vänster för bättre flyt är direkt felaktig. Vi vinner alla på att hålla till höger på cykel- och gångbanor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons