Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som pensionär slipper jag betala arbetsgivaravgift

Svar på Kerstin Rosenqvist insändare ”Orättvis beskattning” (VLT 16/1).

Annons

Kerstin Rosenqvist menar att pensionärer beskattas högre än de som arbetar. Detta gäller endast om man enbart tar hänsyn till den synliga skatten enligt skattetabellerna. När man i jämförelsen använder den totala skatten, inklusive arbetsgivaravgifterna, så blir läget det omvända. Det vill säga, som pensionär betalar jag lägre skatt än de som arbetar. Många missar detta. Dessa missar beror sannolikt på att arbetsgivaravgifterna för många är ”osynliga”, eftersom de drivs in via arbetsgivaren.

Om jag som pensionär får en pension på 18 000 kronor per månad betalar jag i synlig skatt 4 681 kronor medan en som arbetar betalar 3 779 kronor, 902 kronor per månad mindre, allt enligt skattetabell 31. Jag slipper dock att betala den ”osynliga” skatten arbetsgivaravgift som totalt är 31,42 procent eller 5 656 kronor. Även om jag minskar arbetsgivaravgiften med ålderspensionsavgift och sjukförsäkringsavgift, så återstår 15,26 procent eller 2 747 kronor.

Beräkningen visar klart, att den arbetsgivaravgift som jag som pensionär slipper betala mer än väl kompenserar för skattetabellens högre skatt om 902 kronor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons