Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav på kommunala resor

Annons

Cannes och dess fastighetsmässa är varje år resmål för en delegation från Västerås stad.

Våren är i antågande och stadshusets tjänsteresor ökar i antal och längd. Resorna går till Paris, Rivieran, Kina etc.

Resorna omfattar inte bara enstaka personer, utan hela delegationer vilket drar betydande kostnader. Det är inget fel i att resa ut för att knyta kontakter, lära sig nytt och få nya perspektiv på den egna verksamheten. Men det bör finnas en resepolicy med krav som måste uppfyllas för att säkerställa att skattepengarna gör maximal nytta. Detta är särskilt motiverat för godkännande av kommunala resor utrikes.

– Resan skall baseras på en sund ekonomisk motivering och/eller teknisk nytta för organisationen

– I en skattefinansierad organisation bör resan inte vara en belöning för någon insats i ett lyckat projekt eller för lång och trogen tjänst.

– Resans syfte måste vara tydligt definierat och dokumenterat så att utvärdering av nyttan med resan kan göras i efterhand.

– Resultat och erfarenheter från resan är inte resenärens privata egendom utan tillhör organisationen. Därför måste relevant information från resan, samt utvärdering om resan syfte har uppnåtts, dokumenteras i en reserapport.

Reserapporten bör vara registrerad för att underlätta tillgång för övrig personal i organisationen samt för pressen och allmänheten. En reserapport är även värdefull som underlag vid seminarier för berörd personal.

Pressen, samt väljarna som betalar de offentliganställdas löner, har rätt få följa upp verksamheten.

Terje Granberg

Svar på insändaren: Terje Granberg undrar i en insändare om vilka krav som ställs på kommunala resor. Västerås stad har en riktlinje som anger att alla tjänsteresor ska vara så effektiva och miljöriktiga som möjligt. Hur detta säkerställs, liksom vilka som deltar vid resorna, avgörs av stadens förvaltningar och bolag.

Jag håller med insändarskribenten om vikten av öppenhet när det gäller resultatet av resor. Därför jobbar vi sedan några år tillbaka med tjänsteresedagböcker i våra sociala kanaler, exempelvis vid deltagandet i Mipimmässan i Cannes. Kommunstyrelsen följer också upp de resor som beslutats där. Dessa rapporter är offentliga och finns på vår webbplats.

Från och med nu kommer vi även att lyfta ut reserapporterna som egna nyheter på webbplatsens startsida. Detta för att öka transparens och öppenhet ytterligare.

Bo Dahllöf, stadsdirektör Västerås stad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons