Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa okänsligt byggprojekt på Stallhagen

Annons
På en öppen yta vid Fridnässkolan på Stallhagen kan det bli ett 80-tal nya lägenheter. Planerna stämmer inte med tidigare löften, framhåller skribenterna.

I en krönika i VLT den 5 januari skriver Anders Garpelin att det behövs eftertanke i bostadspolitiken. Han argumenterar för att byggherrar indirekt styr hur Västerås bostadspolitik utformas, att den karaktäriseras av förtätningsfundamentalism och varnar för dess negativa konsekvenser.

Flera kulturhistoriskt värdefulla miljöer och känsliga områden är alltjämt hotade trots politikernas försäkran om motsatsen. Ett aktuellt exempel är AB Arvid Svensson och Håkan Kadesjös planer för området vid Fridnässkolan. När marken såldes till bolagen sa Kadesjö i VLT 27 mars 2015: ”Vi ska bygga hus som vi kan vara stolta över och som grannar tycker är bra.” Han tillade: ”Det får inte bli några högre hus. Varken Villa Asea eller de vanliga villorna på gatorna omkring får komma i skuggan av höga hus. Det handlar om 1, 2 eller 3 våningar.”

Vad som nu sker är dock något helt annat. Man planerar att, utan hänsyn till områdets kulturhistoriska värde och känsliga läge intill en hotad skola (”Det ligger en hund begraven här”, VLT 8 dec 2017), klämma in 82 lägenheter i hus om 3-7 våningar. Det är betydligt mer än vad stadsbyggnadsförvaltningen anger vara ”en effektiv och balanserad bebyggelse” (Planuppdrag, Dnr 2015/830-BN).

Prioriteringen av nya bostäder före skola samt byggherrarnas okänslighet inför grannars och föräldrars protester är häpnadsväckande. Upp till bevis! Vem styr bostads- och skolpolitiken i Västerås? Västeråsarna har fått nog av förtätningsfundamentalism. Passande nog är det valår i år.

Marie och Johan Nordmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons