Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kyrkan: Vi köper inga konfirmander

Annons

Många av Svenska kyrkans medarbetare i Västerås arbetar engagerat och kunnigt för att möta unga människor i en tid när ungdomar brottas med frågor om sin framtid, om sin syn på sig själva och livet. Vi arbetar med att möta konfirmander men också konfirmandassistenter som utvecklas till unga ledare i Svenska kyrkans gemenskap.

Terje Granbergs påstående (2/9) att Svenska kyrkan skulle ”köpa” konfirmander känns för mig helt taget ur luften.

För Svenska kyrkan i Västerås pastorat är det viktigt att alla aktiviteter riktade till barn och unga ska vara avgiftsfria. Vi vill göra det möjligt för barn och unga att delta i verksamhet, oberoende av föräldrarnas ekonomiska möjligheter. Däremot kan vi ta betalt för aktiviteter utanför pastoratet. Pastoratet organiserar inte heller någon verksamhet som innebär konfirmandresor utomlands.

Vad Terje Granberg möjligen missuppfattat är den möjlighet som numera erbjuds att ha sitt dop, sin vigsel eller delta i konfirmandverksamhet i annan församling. Idag är människor rörliga. Familjen vill låta döpa sitt barn där man har sin sommarstuga. Vigseln äger rum där någon i paret har sina rötter. Mellan församlingarna utväxlas ersättningar. Den församling där man bor och betalar kyrkoavgift ersätter den församling som svarar för dopet, vigseln eller begravningen. En sådan ersättning utgår också för konfirmander som väljer att delta i konfirmationsläger på annan ort. Detta möjliggör för konfirmander med särskilda behov att delta i konfirmandverksamhet som svarar mot deras funktionsvariationer.

Det gör det också möjligt att välja konfirmationsverksamhet med särskild inriktning, ridläger, konfirmandundervisning kombinerat med språkstudier med mera. Förutsättningen är att konfirmandundervisningen sker i Svenska kyrkans ordning. Alla kostnader utöver det bidrag som motsvarar vad konfirmanden skulle kostat sin hemförsamling betalas av konfirmandens familj. För de familjer som väljer konfirmandläger på Stiftsgården i Rättvik eller på annan ort, inom eller utanför vårt land innebär det en stor egen ekonomisk insats. Detta är den enskildes val.

Svenska kyrkan ”köper” inga konfirmander, men vi erbjuder ett sammanhang där man får växa som människa, hitta nya kamrater och får uppleva att man är viktig och värdefull!

Susann Senter, tf domprost, Svenska kyrkan Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons