Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver ett nytt pensionärsparti

Annons
Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på besök hos PRO.

I England kan en pensionär ha 130 000 kr/år i pension innan de behöver betala skatt. Man betalar bara skatt på det som är över 130 000 kr med 20 procent..

I Sverige för samma belopp betalar man cirka: 21 000 kr i skatt och därutöver cirka 31 procent skatt

I England har de dessutom fri sjukvård och medicin, I Sverige är den kostnaden 3 300 kr/år. I England får pensionärerna också 2.400 kr/år som hjälp till värmekostnader. En pensionär i England kan även nyttja lokaltrafiken i vilken stad de än befinner sig i, utan kostnad. Lätt räknat har en pensionär i England minst 26 000 kr/år mer i plånboken än en svensk.

I Sverige är det cirka 2 miljoner pensionärer och jag tror inte någon skulle tacka nej till 26 000 kr extra om året.

Tyvärr finns det inget politiskt parti som är beredd att ändra på diskrimineringen av pensionärerna. Man kunde tänka sig att PRO Sveriges största pensionärsförening skulle arbeta för bättre villkor för pensionärerna. För två år sen skickade jag ett mejl till Christina Tallberg, ordförande i PRO, och föreslog att vi startade ett pensionärsparti. Jag väntar fortfarande på svar. Inte konstigt, av elva PRO-riksstyrelseledamöter är en anställd och minst åtta ledamöter är gamla socialdemokratiska politiker. Så man förstår att de inte vill gå hårt fram mot Löfven, Andersson och kompani, för de vill inte riskera att bli utslängda från partiet.

Det enda sättet att ändra på de usla villkoren för svenska pensionärer verkar vara att starta ett eget parti. Med över 2 miljoner potentiella röster skulle vi bli riksdagens största parti. Vi stödjer det parti som tillmötesgår oss, till exempel Socialdemokraterna, Moderaterna eller SD.

Jag hoppas verkligen någon har kunskap att starta ett sådant parti.

En glad pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons