Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige står vidöppet

Ingen familjefar skulle underlåta att låsa ytterdörren på nätterna och därmed prisge sin familj åt skumma typer.

Annons
Ihåligt försvar? Stefan Andersson, brigadgeneral, tog i höstas emot åtta stridsvagnar i Visby hamn som ställdes i ett nybyggt förråd.              Foto: Staffan Enström/Scanpix

Om han ändå gjorde det, skulle han med rätta kallas oansvarig av andra, ansvariga föräldrar. Och om han försvarade sin försumlighet med att han inte har råd med ett bra lås och att han tror på det goda hos människorna skulle det inte ses som en giltig anledning utan rätt korkat.

Varför nämna något så självklart? Jo, därför att det tydligen inte alls är självklart för dem som styr i huset Sverige.

När jag gjorde rekryten förklarade man att vi inte har ett försvar för att kunna besegra en supermakt. Nej, vårt försvar skulle utgöra en så hög tröskel att man inte kan besätta landet i ett nafs och ställa omvärlden inför fullbordat faktum.

De senaste 30 åren har vi sett denna tröskel sänkas tills den nu knappt ens existerar. Senaste tidens valhänta agerande i fråga om att stärka skyddet för Gotland inför ett Ryssland som spänner musklerna vore komiskt om det inte var så allvarligt.

Man ställer dit ett gäng stridsvagnar som ändå ingen kan köra. De ryska generalerna skrattar förmodligen så att de kiknar. Exemplen kan förstås mångfaldigas.

Det är ni politiker av olika schatteringar som styrt Sverige under de gångna 30 åren som är ansvariga för att vi i dag inte kan försvara oss. Frågan är om den uppvisade naiviteten kan ursäktas eller om den gränsar till det rent brottsliga. Kan man hoppas på ett uppvaknande innan Sveriges invånare bokstavligen får skörda det politikerna sått?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons