Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges sjukvård måste hänga med i teknologin

Annons

MRgFUS (Magnetic Resonance-guided Focused Ultrasound) behandling och MR-HIFU (magnetisk resonanstomografistyrt fokuserat högintensitetsultraljud) behandlingar är icke-kirurgiska, icke-invasiva, eller minimalt invasiva alter­nativa behandlingar som ­används för att behandla ­myom, essentiell tremor, ­eller benmetastaser.

Fokuserad ultraljudskirurgi under MR-vägledning används i länder såsom USA, Spanien, India, Tyskland, Frankrike, Italien, Kanada, Norge, Malaysia, Israel och så vidare. Myom är den vanligaste typen av godartade tumörer hos kvinnor, men när de blir stora kan de orsaka besvär.

MRgFUS- och MR-HIFU-behandlingar erbjuds inte ­ i Sverige trots att teknologin har testats på Akademiska sjukhuset i Uppsala och på Sahlgrenska sjukhuset i ­Göteborg. Myomen växer och blir för stora och då ­erbjuds till exempel hysterektomi, det vill säga en operation där livmodern tas bort.

Mer än 10 000 kvinnor från olika länder som har haft små, mellan och några stora myom har redan behandlats med MRgFUS och MR-HIFU. Kvinnorna fick gå hem efter två timmar och de blev inte sjukskrivna.

Det är jätteviktigt för Sverige att hänga med tekno­login och att kunna erbjuda MRgFus- och MR-HIFU-behandlingar till de som föredrar icke invasiva behandlingar. Det är bättre att stämma i bäcken än i ån.

Anita M Wallen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons