Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåt vargjakt i hela länet

Annons

Att äga en fastighet i centrala Virsbo kan vara en väldigt rik naturupplevelse, minst sagt.

Lo på och precis utanför tomten är ett stort problem men jag är väl lite känslig. Själv har jag gjort tre vargiakttagelser sedan 2016. Detta utan att röra mig en millimeter utanför mitt hus intill den hårt trafikerad genomfartsleden Bruksvägen i Virsbo. Vargen i skymningen och lo i fullt dagsljus klockan 12:00,10:23 och 5:55, samt en ilsket fräsande individ två meter från min trappa mitt i natten, klockan 23:30, på en väl inhägnad fastighet.

Det är fullkomligt korrekt att dessa djur är farliga. Är det ingen som minns dödsolyckan i Kolmården för några år sen i varghägnet? Vad beträffar Kölstareviret så beslutades det om skyddsjakt på den varg som valsade omkring på Malmaskolans skolgård. Det var en varg med god smak måste jag säga, det är en trevlig skola. Har själv jobbat där i sju år för länge sedan som språklärare. Det är mina före detta elever i omgivningarna som råkar ut för vargarna i reviret.

Att som insändarskribenten "Vän av rik natur" slänga ur sig lumpna anklagelser om att jägarna vill inkassera sina stekar på ett bekvämt sätt utan motstånd från våra rovdjur, är väl så lågt att man häpnar.

Rovdjuren förökar sig genom avel i rasande takt varje parningsperiod, varg i februari och lo i mars. Dessutom frodas inavel. Det är detta är som staten och viltvårdare med hjälp av jägare ska styra upp.

Lodjur och varg som söker sig in i samhällena mår inte bra och har ett osunt och farligt beteende. Det vore lämpligt att få jaga i hela länet för att införa respekten hos rovdjuren gentemot människan, eftersom de blivit så oskygga att de går in i samhällena.

Viltvård betyder inte utplåning av alla revir utan syftar till att förbättra vår fina viltsam i Sverige.

Anne von Köhler

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons