Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterskor då?

Sjuksköterskebrist på sjukhuset, som undersköterska vill jag bara uppmärksamma att även vi finns, vi nämns inte särskilt ofta.

Annons
Omvårdnad. Glöm inte de viktiga undersköterskorna, manar skribenten.            Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Jag har arbetat många år, varit med om många förändringar och arbetsätt, både goda och mindre goda. Det var tufft 1992 när undersköterskor med 17 års erfarenhet blev uppsagda och mycket yrkesskickliga arbetskamrater lämnade landstinget. Man anställde då fler sjuksköterskor. Det gick några år, sen anställde man på nytt undersköterskor. 2010 blev undersköterskor uppsagda igen, historien upprepar sig.

Idag strävas efter 25 procent undersköterskor och 75 procent sjuksköterskor, men det tar tid innan alla sjukskötersketjänster blir tillsatta då det inte finns några att anställa.

Självklart blir det brister i vården när underskötersketjänster dras in och man bestämmer sig för att öka antalet sjukskötersketjänster.

Jag vet att jag inte kan göra sjuksköterskans arbete och ska inte göra det heller. Sjuksköterskans medicinska omvårdnadsarbete kräver tid och noggrannhet, vi vet ju alla att de äldre patienterna blir fler och de är mer multisjuka i dag.

Jag vet också att sjuksköterskan inte kan göra undersköterskans jobb fullt ut. Undersköterskor har en viktig roll i omvårdnaden av patienterna, självklart blir det svårt med patientsäkerheten när man inte rekryterar yrkeskompetenser som behövs. Genom att anställa fler undersköterskor ges möjlighet för sjuksköterskorna att fokusera på den medicinska/administrativa omvårdnaden. De behöver då inte göra våra jobb utan kan koncentrera sig på sin profession.

Sjuksköterskorna behövs med sin yrkesskicklighet och undersköterskor med sin. Vi drar alla ett stort lass just nu när personalen minskar och patientantalet ökar.

Arbetskamraters ambitiösa strävan och arbetsmoral är hög, men man ser också hopplöshet och uppgivenhet. Frustrationen blir stor varje gång en upplärd anställd slutar. Naturligtvis slutar personal även för att utveckla sig, men de som slutar för de inte orkar är ett problem.

Att göra våra yrken attraktiva är att se till att betala för den krävande patientnära vården och skapa en god arbetsmiljö.

Arbetsmiljön är den största utmaningen vi har framför oss, där all personal känner delaktighet i samverkan för en god arbetsmiljö och säker vård, där det ställs höga krav på utbildning, kompetensutveckling, planering och ledarskap.

När vi förstår att våra skattepengar är våra löner, då inser man att de politiska besluten och att regeringsval är avgörande för framtida sjukvård.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons