Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan EU blir det åter krig

Annons

Bomber från andra världskriget togs om hand i Hannover.

50 000 människor evakuerades från sina hem i staden Hannover i Tyskland 5 maj 2017. Det motsvarar cirka 10 procent av stadens invånare.

Anledningen var fem stora bomber som vägde flera ton som hittades när man var tvungen att gräva för att lägga grunden till en ny byggnad. Dessa bomber var kvar från andra världskriget.

70 år efter krigets slut hittar man fortfarande bomber. För att hindra att fler krig skulle förstöra Européernas liv flera länder i Europa startade det Europeiska Gemenskapen som senare blev EU (Europeiska Unionen).

50 år efter andra världskriget i samband med kommunismens kollaps, demokratiserades stora delar av Europa. I ett före detta kommunistiskt land där det bodde flera olika blandade nationaliteter - nämligen Jugoslavien gick det inte så fredligt med övergången till demokrati.Flera krig påbörjades som ledde till att flera miljoner människor tvingades lämna sina hem. Hundratusentals mördades. Folkmordet i Srebrenica ägde rum i Bosnien. Kriget och den etniska rensningen som ägde rum där upprepades så sent som 1999 i Kosova.

Under alla dessa krig var det Ryssland som motsatte sig alla försök att genom FN få slut på stridigheterna. I slutändan, utöver USA:s och Natos tydliga reaktion, var det löftet om kommande EU-medlemskap som fick de olika stridande folkgrupperna att lägga ner sina vapen.

Utan EU blir krig åter verklighet bland oss. Idag är det samma Ryssland som gör allt för att motverka samarbetet inom EU. Det får inte ske. EU är du och jag.

Avni Dervishi, statsvetare med rötter i Östeuropa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons