Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med Björnöns träd?

Annons

Tekniska nämnden borde undersöka hur friluftsområdet Björnön mår, snarare än att studera Paris parker, tycker skribenten.

Jag har gått mil-slingan på Björnön några gånger när det har blåst. När jag går på den östra sydsidan så har jag lagt märke till att hundratals stora träd har blåst ned.

När man studerar skogen närmast Hässlö flygfält så kan man se att i stort sett alla träd är svårt skadade av mossor. Jag kan se att de träd som har blåst ned har helt ruttna stammar. Flera björkar har gått av mitt uppe på stammen flera meter upp. Några ekar kan ha upp till tjugo mistlar men grenverket verkar vara helt dött. Vad händer om passerande människor får grova grenar i huvudet?

Borde inte tekniska nämnden först och främst värna om Björnön som är vår största parkanläggning? Jag tror att en mycket stor del av hela trädbeståndet är skadat. Alla träd i närheten av gångstråken skulle fällas innan någon skadas allvarligt. En inventering bör göras av olika specialister. Det är kanske flygplatsens alla utsläpp som har skapat denna mossbildning som verkar drabba alla träd, stenar och markvegetation. Om inget görs så kommer vi att få se en svårt sargad fauna i framtiden där mossorna har tagit över hela naturupplevelsen. Vad är det för glädje med hundra mistlar i ett för övrigt dött träd?

Det är bättre att tekniska nämnden går en naturvandring på Björnön. De kan samtidigt ta ställning till vad som bör göras med den sjunkna betongbryggan på den västra sidan. De bör också äska medel för att flytta det stora plåtfartyget som är förankrat i den trasiga bryggan.

Paris är överskattat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons