Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kostar valfriheten inom äldreomsorgen?

Annons

Jag fyller snart 86 och läser då och då om problem i åldringsvården. Jag och min gumma klarar oss ännu själva, men vi har en uppsättning sjukdomar. Om våra krånglande hjärtan inte stoppar en natt, finns risk att vården måste ta hand om oss, då vi åldringar numera är så seglivade. Detta kanske är en del av problemet, men efter vad jag förstår har inte pengarna per vårdtagare (inklusive egenavgifterna) minskat realt, så det måste finnas andra orsaker att pengar saknas till tillräckligt med personal och till exempel separat städpersonal.

En stor förändring är den stora valfriheten vi har fått, med mycket privata aktörer inom äldrevården. En del såg en fördel med att man då fick in konkurrens, som skulle höja effektiviteten. Till exempel inom industrin kan konkurrens pressa priserna, då man har möjlighet att minska marginalerna, öka specialiseringen, mekaniseringen, datoriseringen och automatiseringen. Detta är väl ändå inte så lätt inom åldringsvården? Har effektiviseringen inom vården betalat vad valfriheten kostar? För visst kostar den? Kan någon forskare eller annan insatt säga hur många direktörer och andra chefer som har tillkommit inom vården med privatiseringen?

Inom den privata sektorn skall väl pengar också finnas för tillkommande lokaler, räntor, utdelningar, skatter, vinster etc. Hur stor del av pengarna går till personalen på golvet? En del pengar går också via Rut-avdraget, som till en del används av åldringar. Jag tror att många skulle vilja få mera fakta om detta, om det finns möjlighet.

Undrande gubbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons