Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vafab Miljö: Därför tog vi bort containern "Brännbart"

Annons

Svar på insändaren ”Vart tog brännbart-behållaren vägen?” (16/1).

Tack för din fråga, Roland, och för att du sorterar. Vi blir allt bättre på att källsortera i Sverige, men avfallet fortsätter att öka i takt med vår konsumtion. 1980 genererade vi 250 kg avfall per person, i dag närmare 500 kg. Det är ohållbart. Vi behöver minska avfallet, öka återanvändandet och avfallet på Återbruken behöver sorteras bättre så att ännu mer kan återvinnas.

Ett hinder för att sortera rätt på Återbruken har länge varit containern för brännbart. Där har det hamnat alldeles för mycket som skulle kunna återvinnas, men även farligt avfall som både är en risk för miljön och för våra medarbetare på Återbruken. Det har varit bekvämt, men definitivt inte bra. Vafab Miljö har ett stort samhällsansvar och vill leda förändringen mot ett samhälle där vi ser avfall som en resurs.

För att styra mot det har vi bland annat successivt ersatt containern Brännbart med en container för Tapeter, takpapp och gummi, som är material som vi idag inte kan återvinna utan går till förbränning. Det är fler typer av avfall som kan slängas där; vad beskrivs på en skylt intill containern. Vi vill göra det lättare att göra rätt.

Efter ett pilottest på fyra Återbruk vet vi att det går och att det gör skillnad. Avfallet sorteras bättre och 30 procent mindre går till förbränning. Det överensstämmer med vårt uppdrag att underlätta och påverka invånarna i vår region att klättra uppåt i den så kallade Avfallstrappan, som är ett EU-direktiv från 2011. Avfallstrappan har följande steg: deponi, förbränning, återvinning, återanvändning och högst upp i trappan; minska avfallet. En insats från var och en av oss gör stor skillnad på helheten.

Du ska självklart inte behöva åka hem igen med något avfall. Fråga gärna våra medarbetare på Återbruken, om du är osäker på hur något ska sorteras. De är där för att hjälpa dig. Kan vi göra något mer för att underlätta sorteringen på Återbruken, så tar vi gärna emot tips. Det är tillsammans som vi skapar det hållbara samhället.

Carl Doverfelt, enhetschef Återbruken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons