Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga stå upp emot hoten i sociala medier

Annons

Ska vi ha det så här? I princip all min fritid använder jag till att arbeta för mänskliga rättigheter. Detta gör jag i Surahammars kommun i Västmanlands län. Jag är aktiv liberal, i Röda Korsets Surahammarskrets och RFSL Västmanland. Nästan varje dag får jag veta att någon/några av mina vänner utsatts för hot och hat. Förtäckta och direkta hot, hatkommentarer i sociala medier och mer sublima angrepp.

Ansvariga för dessa är attacker är arga, upprörda människor med väldigt trång människosyn: Om du har en annan hudfärg, sexuell läggning, ett annat språk eller en annan religion än dessa människor, eller om du hävdar och arbetar för allas lika rätt till respekt och lika värde, så är du ”lovligt villebråd”. Men den enkla sanningen är att vi inte stillatigande finner oss i att bli hotade och påhoppade. Vi måste sätta ner foten nu.

Det finns saker att göra. Anmäl alltid. Även om du drabbas av att polisen bagatelliserar. De måste ta emot din anmälan. Kontakta dina kollegor och berätta. Försök ta reda på vilka personerna är, och berätta det för dina kollegor. Ta kontakt med polisen när ni ska ha ett offentligt evenemang, inte bara för era tillstånd utan klargör den hotbild som finns. Låt dig inte avpolletteras! Ta kontakt med din lokala politiker och berätta. De har också ett ansvar och kan stötta när din organisation har evenemang. Kräv att tas på allvar!

Om vi, som arbetar med dessa viktiga frågor, inte vågar och orkar, vem ska då?

Marianne Möllerström, engagerad medmänniska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons