Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför köper folk miljövidriga bilmonster?

Annons
Onödigt dyra och bränsleslukande – skribenten dömer ut suvar. Här en Volvo XC90, som provsitts av Zlatan Ibrahimovic och Volvo Personvagnars vd Håkan Samuelsson, på bilmässan i Paris.

Vad väljer svenskarna att göra i en tid då miljön är vår viktigaste fråga? Jo, slå rekord i bilhandel. Och då handlar det inte om smidiga och eleganta elbilar utan om stora och miljövidriga suvar. Volvo XC60 var Sveriges populäraste bilmodell.

Vad är det som är så fascinerande med suvar? Förutom att de är miljövidriga är de otroligt ineffektiva. De är onödigt stora, bränsleslukande, fula, högljudda och har inte nödvändigtvis ens särskilt generöst bagageutrymme i gengäld. Vanliga kombibilar är lika "säkra". Kanske rent av bättre då dom inte är lika topptunga. Idag finns det ju småbilar som är lika säkra som halvgamla suvar. Och fem sitsar har dom också.

Det finns behändiga bilar som Toyota Yaris och eleganta mellanstora bilar som Toyota Auris eller Volkswagen Golf som är tillgängliga som hybridbilar med befriande lång räckvidd. Och bäst av allt, de är mycket snyggare än såna monster som XC60.

Det jobbigaste med suvar är att de verkar uppmuntra till dåligt trafikbeteende. Nästan alla bilar som ligger för tätt bakom, som inte är BMW, är suvar av olika märken. Och värst av allt. Om man står i en korsning med sin smidiga mellanstora bil och får en XC90 suv i filen bredvid skymmer den sikten totalt. Jag har missat flera svängmöjligheter på grund av dessa. Så om du funderar på att skaffa en omotiverat stor och bufflig suv. Fundera lite till och inse att det går lika bra, om inte bättre, med en halvkombi.

Highway man

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons