Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjakt från helikopter

Så har det hänt igen i vårt tudelade Sverige.

Annons

Länsstyrelsen har i samarbete med Mittådalens sameby skjutit en varg från helikopter. Myndigheterna fortsätter därmed att se till att varg inte får finnas i den norra halvan av Sverige (renbeteslandet), där det bor få människor och där utrymmet för vargen egentligen är i det närmaste oändligt.

Samtidigt kräver man av landsbygdsbefolkningen i ”vargbältet” – Dalarna, Värmland, delar av Gävleborg och Västra Götaland, (10–15 procent av Sveriges yta) – att de, med ”vargstängsel”, skall inhägna de områden där man har sina djur. Fäbodbruket, där själva idéen och kulturen är att djuren får ströva fritt i naturen, och där man fått statliga bidrag för att kunna bibehålla denna verksamhet, måste därmed avvecklas.

I sameland jagar man således varg från helikopter men vid jakten av de 20-talet vargar som beslutats av myndigheterna i de vargtäta områdena, får inte något motordrivet fordon användas. Varför är inte myndigheternas beslut konsekventa? Vilken förklaring finns till att människor i ”vargbältet” behandlas på ett diskriminerande sätt jämfört med de som bor i ”renbetesland”.

Rolf Nylander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons