Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås stad: Orimligt att sätta upp stängsel vid alla gator

Annons

Farthindret Actibump på Björnövägen

Svar till "Dyrt farthinder – satsa i stället på staket vid Björnövägen".

Håkan Leandersson är kritisk till farthindret Actibump på Björnövägen som fäller ner en fallucka 5-6 centimeter så att det smäller till i den bil som kör för fort. Farthindren (det är ett i vardera riktningen) har varit i drift i cirka ett halvår och statistiken visar att trafiksäkerheten ökat markant i och med att hastighetsbegränsningen sänkts från 50 till 30 km i timmen. På övergångsstället är den uppmätta hastigheten under 30 km i timmen.

Den främsta anledningen till att vi byggde farthindret är att det är många som passerar övergångsstället. Våra utredningar visar att varje dygn kör cirka 10 000 fordon förbi övergångsstället och cirka 1000 oskyddade trafikanter korsar Björnövägen. Skolan hörde också av sig och ville ha någon åtgärd för att öka trafiksäkerheten.

Att bygga bort alla faror i trafiken går inte men tack vare farthindret finns det nu ett säkert alternativ för den som ska gå över övergångsstället.

De två farthindren kostar sammanlagt cirka 1,2 miljoner kronor och vi har för närvarande inga planer på att installera några fler.

Det finns många konfliktpunkter i Västerås kommun. Passagen vid Björnövägen är långtifrån den enda. För att hindra människor från att korsa gatan där det inte finns övergångsställen skulle vi behöva sätta upp stängsel längs 55 mil gator. Att stängsla in hela Västerås är naturligtvis en orimlig åtgärd.

I sammanhanget är det också värt att nämna att från och med årets budget har vi 50 miljoner kronor i bro- och beläggningsunderhåll. Det innebär en kraftig förbättring av vägunderhållet.

Ulf Palm, kommunikationsstrateg, Teknik- och fastighetsförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons