Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi väntar ännu på återbäringen, Rosengren!

Annons

Dåvarande näringsministern Björn Rosengren vid en presskonferens 2000 då utförsäljningen av Telia presenterades.

Det var år 2000. Telia som ägdes av staten hade nu skapat den bästa ”folkaktien ” för småsparare. Varje medborgare fick välja mellan poster på 100 till 400 aktier för förmånspriset 85 kronor styck. En enorm propagandaapparat sattes igång där dåvarande näringsminister Björn Rosengren syntes i tv i stort sett varje vecka där han lovade guld och en extra semestervecka inom en snar framtid.

Nu kunde äntligen småfolket vara med i spelet på börsen med nästan garanti på säker återbäring. En miljon medborgare nappade på erbjudandet. "Folkaktien Telia ” blev aldrig någon succé´, redan från början bytte man chefer lika ofta som man bytte företagsnamn. Etableringen i ”Eurasien” blev ett enda stort fiasko med rader av oetiska affärer. Det mest kända är starten i Uzbekistan 2007 där transaktionerna nu lett till att myndigheter i USA och Nederländerna stämt Telia på 12 miljarder kronor.

Det kostar att göra fel säger Telias ordförande Marie Ehrling, men vi vill gärna göra rätt för oss. Den senaste affären var försäljningen av ett bolag i Nepal där myndigheterna kräver Telia på 2 miljarder kronor i reavinstskatt. Våra svenska ”lador ” tycks vara välfyllda med pengar då regeringen delar ut miljarder till både höger och vänster. Därför borde det vara enkelt för socialdemokrater och borgare när de nu är överens om alla större frågor att göra rätt för sig även mot sina egna medborgare.

Efter 17 års spel på börsen är verkligheten den att Rosengren blev både landshövding och mångmiljonär medans småfolket förlorat två tredjedelar av sina sista sparpengar. 25.000 västmanlänningar väntar på sin utlovade återbäring.

Harald Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons