Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du verkligen ha kött varje dag?

Annons

Jag tycker att vi ska ha minst en köttfri dag i skolan. Ingen har dött av att inte äta kött en dag i veckan. Vissa äter kött till alla måltider. Skinkmacka till frukost. Köttbullar till lunch, leverpastejsmacka till mellis och korv till middag!

För det första. Tänk om du skulle sitta inlåst hela ditt liv och sedan bli slaktad för att vi människor skulle äta dig! Inte så himla nice, va? Alla djur blir inte inlåsta men tänk om du skulle bli dödad för vi ska ha dig på julbordet.

För det andra. Vi äter mycket kött i världen. Vi har ökat köttkonsumtionen med omkring 40 procent de senaste 20 åren. Det påverkar både miljön, kroppen och hälsa. Om man äter vegetarisk kost en gång i veckan så minskar risken att drabbas för en rad sjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

För det tredje: vegetarisk mat innehåller alla näringsrika ämnen som kroppen behöver. Att äta vegetarisk mat är bra för miljön dessutom. Om man väljer att äta vegetarisk mat sju dagar i veckan, då minskar man klimatpåverkan med mer än hälften. Det tar längre tid och tar mer energi att odla kött än grönsaker. Kött kan ge upp till 100 gånger högre koldioxidutsläpp än grönsaker.

Såklart så får alla välja om man vill äta kött eller inte. Det kan ju inte jag bestämma. Men läs det jag har skrivit och tänk en gång till om du verkligen vill äta kött sju gånger i veckan.

Jag hoppas att du och dina kompisar tänker över om ni vill äta kött.

Ronja i 5b

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons