Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarsvar: Vafab: Vi backar om taxan

Annons

Svar till signaturen Ramnäsbo.

Vi är glada över det stora engagemanget i avfallsfrågan - den är mycket viktig inför framtiden. Först ett litet förtydligande; det är kompostering av matavfall som har diskuterats i insändare under våren, inte trädgårdsavfall. Att kompostera löv, grenar, vissna blommor och annat material från trädgården är precis som du skriver en ovärderlig insats för vår natur. Precis som det är mycket bra att låta matavfall bli jord eller biogas och biogödsel.

I vårt förslag på ny gemensam taxa för samtliga tolv medlemskommuner ville vi att det skulle kosta lika mycket för den som komposterar matavfallet hemma som den som lämnar det för biogas och biogödsel. Vi har tagit till oss synpunkterna vi fått under remisstiden och i det nya förslaget, som nyligen skickats till kommunerna, har vi justerat taxan så att det blir en skillnad i avgift mellan de som hemkomposterar och de som väljer brunt kärl. Skillnaden blir cirka 200 kronor per år för ett standardabonnemang; alltså lägre taxa för dem som komposterar matavfallet hemma. Det är en förändring från det tidigare förslaget för att tillfredsställa både dem som tyckte det var bra att olika behandlingsmetoder likställs och dem som tyckte att det skulle vara billigare att kompostera själv.

Beslut om de nya taxorna kommer att fattas av varje kommuns fullmäktige. Idag har varje kommun en egen taxa, men i och med bildandet av Vafab Miljö Kommunalförbund, ska nu alltså tolv taxor bli till en. Du undrade varför taxan i Surahammar är högst i länet. Vi kan tyvärr inte svara på det eftersom det tidigare varit respektive kommun som beslutat om sin taxa, men vi kan berätta att taxan i Surahammar kommer att sänkas om förslaget går igenom och i dagsläget talat det mesta för det. En gemensam taxa är viktig för att få en långsiktigt hållbar avfallshantering i vår region.

Eva Favaro, kommunikationschef, Vafab Miljö

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons