Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inse fakta: Katastrofer hotar när klimatet ändras

Varför får man inte debattera klimatfrågan, undrar signaturen Klimat 2/10. Det absolut enklaste svaret är att frågan är vetenskapligt avgjord sedan länge, liksom att jorden är rund.

De ”åsikter” som förs fram för att försvara en annan ståndpunkt har motbevisats ett otal gånger. Vill man, kan man hitta fakta på många ställen på nätet, bland annat hos Uppsalainitiativet, SMHI, Skeptical Science. Man bör dock vara källkritisk när man letar, eftersom där också finns sidor som sprider just det som så ofta bevisats vara fel. Om man vill ha en humoristisk kommentar till ”debatten” kan man titta på en liten film på Youtube: Climate Change Debate: Last Week Tonight with John Oliver.

Varför är då motståndet mot klimatförnekare så hårt? För att frågan är allvarlig! Vi börjar redan nu se följderna av uppvärmningen, och hejdas den inte kommer vi, enligt forskarvärlden, att drabbas av den ena katastrofen efter den andra. Att förneka det och få andra att tvivla försenar eller hindrar i värsta fall det som absolut måste göras.

Min förra debattartikel handlade om detta: Om vi gör allt vi kan för att hejda uppvärmningen, som vetenskapen vill, kan det bli dyrt och förorsaka ekonomiska problem. Om vi inte gör något, som förnekarna vill, förstör vi förutsättningarna för vårt eget liv på jorden. Vad är värst?

Tro mig, jag skulle vara mycket gladare och mer optimistisk om jag, i allt jag läst om klimatet, hade hittat den minsta antydan om att klimatforskningen har fel.

Lisbeth Garde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare