Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte aktuellt med en försäljning

Frågan om en eventuell försäljning av församlingsgården i Säby har väckt starka känslor.

I den artikel som VLT publicerade förra tisdagen (23/3) uttrycktes mycket missnöje.

Eftersom kyrkorådets sammanträden ej är offentliga kan man där föra diskussioner om olika scenarier i framtiden.

Klockargården, som ligger bredvid församlingsgården, såldes inte i protest, vilket sägs i artikeln.

År 2007 fastställdes en plan för bland annat Klockargården och församlingsgården i Säby. Enligt denna skall avvecklingen av de nämnda fastigheterna ske när så är lämpligt, alltså i fallet Klockargården när det inte längre fanns en hyresgäst i bostaden.

Församlingen erbjöd Hembygdsföreningen en ersättningslokal i församlingsgården när Klockargården såldes.

Svenska kyrkan måste idag ha ett långsiktigt tänkande på grund av den ekonomiska situation som kyrkan befinner sig i.

Ekonomin förändras, dels genom att människor lämnar kyrkan, dels genom att många av dem som är kvar får en försämrad inkomst genom till exempel arbetslöshet.

Eftersom byggnader innebär en kostnad är det viktigt att se över nyttjandegraden av de byggnader som kyrkan har i sin ägo.

När det gäller församlingsgården i Säby har man beslutat att köpa in en gästbok i syfte att skapa sig en första bild över i vilken utsträckning gården används.

Komminister Marjatta Ericson påtalar i artikeln att försäljning inte är aktuellt0, men att man måste se framåt i tiden och fråga sig både hur det ser ut idag och hur det kan tänkas se ut om fem till tio år.

Det Marjatta Ericson säger stämmer och är dessutom en relevant fråga för alla företag och föreningar som får en försämrad ekonomi, så varför skulle det inte vara relevant för kyrkan?

Därmed inte sagt att en försäljning kommer att bli av eller ske inom en snar framtid.

Självklart är vi måna om Hembygdsföreningens verksamhet, och tillsammans kanske vi kan finna någon lösning, till exempel fler hyresgäster, för att försvara kostnaden som det innebär att ha kvar församlingsgården i kyrkans ägo.

Vi får avvakta och se vad framtiden för med sig.

Asta Matikainen Lecklin, kyrkoherde i Hallstahammars kyrkliga samfällighet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare