Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte första olyckan

Olyckan i rulltrappan under Västra Ringvägen i går var ingen engångsföreteelse.

Efter att ha varit i gång under 36 år hade den gamla rulltrappan vid uppgången mot Oxbacken gjort sitt i november 2009. En ny rulltrappa installerades och invigdes den 23 december i fjol.

Enhetschef Stina Andersson vet att det hänt minst två olyckor bland boende på Oxbackens servicehus förutom den i måndags.

– Det hände även minst en olycka i den gamla rulltrappan. Det vore inte så dumt med en hiss i tunneln både för våra boende och många andra äldre som bor på Oxbacken, säger hon.

Ulf Palm vid tekniska nämndens stab vet att det hände olyckor i den gamla rulltrappan, men han har ingen statistik.

– Vi har inte heller fått uppgift om olyckor i den nya. Jag anser att den är säkrare, men det går inte att bygga bort olyckor helt, säger han.

– Den nya rulltrappan mjukstartar när någon kliver på den och farten ökar långsamt. Den gamla rulltrappan däremot ryckte till när den satte i gång och det blev inte samma komfort att åka i den.

Kunde ni inte satt in en hiss och ha en vanlig trappa intill?

– Det är en kostnadsfråga. Dessutom vet vi att ungefär 2 000 personer per dygn passerade den gamla rulltrappan och det är nog lika många nu. Om det blev en hiss så är risken att människor skulle få stå och vänta för att åka med den, säger Ulf Palm.

– Om man inte vill använda rulltrappan eller trappan i tunneln så finns det övergångsställen i korsningen Stora gatan och Västra Ringvägen.