Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte olagligt att sälja vid dörr

Under december har boende i hela Sverige – med början i norr – råkat ut för dörrknackare i form av personer som säger sig vara döva.

Det har lett till oro – men också till rykten och ogrundade spekulationer, som bland annat tagit sig uttryck i olika kedjebrevsliknande ”varningar” på sociala medier.

Västmanlandspolisens kommunikationschef Åsa Hedin har hört talas om försäljarna, eller rättare sagt; en grupp personer som säljer billigt hantverk med hjälp av textade skyltar där de uppger sig vara döva. I några fall i Sverige har de tiggt pengar direkt.

Vissa som fått besök har blivit rädda och trott att försäljarna i själva verket rekognoscerat för inbrott.

– Det finns ingenting i de här rapporterna som tyder på att brottsligheten tilltar i de områden där de varit, säger Åsa Hedin bestämt.

– Det kan mycket väl vara så att de säljer hantverk för att försörja sig. Det är inte olagligt.

Att uppge att man är döv trots att man är hörande är oetiskt, men inte olagligt som försäljningsargument. Och det är inte olagligt att tigga.

Polisen kan heller inte kasta ut försäljare och tiggare:

– Om de kommer från ett land inom EU har de rätt att vistas i Sverige i tre månader.

Men en generell varning utfärdar hon – och varningen gäller all försäljning vid dörr:

– Släpp inte in vem som helst i din bostad, Använd grannsamverkan om sådan finns och rapportera till polisen om något är misstänkt.