Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intensivt byggande på Väster

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Bostadstillskottet Hammarby håller på att bli verklighet. Det råder intensiv byggrusch ute på väster-området denna byggbehagliga vinter.

VLT 7 mars 1964.

I maj väntas inflyttningarna börja dels i Asea-villorna och dels i Mimer-hus, och mot årsskiftet torde flerfamiljshusen i Mimer- och GA-regi börja bli färdiga för inflyttning.

Huvudgatorna i området är för närvarande Sigfrid Edströms gata, som dras vidare ut från sin nuvarande sträckning från Nybyggevägen, samt Liegatan.

Längst norrut utmed Liegatan ligger Mimers villaområde, fördelat på kvarteren Lien, Höstacken och Självbindaren.

Det är fråga om tre olika byggtyper: parhus, radhus och atriumhus. Inalles gäller det 122 lägenheter, som skall kunna tas i anspråk med början i maj.

Mimers övriga bebyggelse i det nyexploaterade området ger 342 lägenheter, fördelade på kvarteret Hammarbacken och Lugnet.

I det förra blir det fyra lamellhus med 192 lägenheter och i det senare tre komplex med 154 lägenheter.

I området skall också byggas lekskola och daghem.

Till årsskiftet bör de första lägenheterna i flerfamiljshusen stå färdiga.

Västerut utmed Sigfrid Edströms gata bygger byggnadsfirman Gustav Ahlqvist. Man satte igång i oktober i fjol och väntas bli färdig i juli nästa år. Då skall det stå sex fastigheter klara med 324 lägenheter.

På Hammarby kommer också en hel del aseater att slå sig ner i egna villor, som byggmästare Lennarsson uppför för Aseas räkning. Här gäller det 56 kedjehus, som blir klara succesivt från maj och fram mot november - december.

Redan nu utgör villorna en ny silhuett utmed Köpingsvägen.

Det är bostäder på 4-5 rum, av vilka somliga skall göras helt färdiga, andra lämnas åt senare komplettering allt efter önskan.

På två dagar var de 56 husen noterade på sina ägare, och det är ju också fråga om hus med tämligen god belägenhet i staden.

Till Hammbarby-byggarna hör också Byggnads AB Grubb i Eskilstuna, som svarar för tillkomsten av 36 radhus.

I övrigt har man att räkna med sedvanliga skollokaler - S:ta Gertruds skola har VLT redan presenterat i skiss - samt serviceanläggningar med affärer etc.

De nya delarna Hammarby-Råby har för övrigt på det området sin egen aktualitet, eftersom man där tycks förutsätta mycket stora varuhusenheter för att hålla nutidens rationella stil.