Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intern strid om MP-samarbete i Sura

Vänster eller höger för Miljöpartiet i Sura? Det råder det fortfarande delade meningar om – inte minst inom partiet.

Annons

Förra veckan klargjorde partiets ordförande i Surahammar, Kjell Hedlund, att MP hade bytt fot från höger till vänster inför höstens kommunval. En smula oväntat, eftersom en programförklaring presenterades några dagar innan där MP tillsammans med de fyra borgerliga partierna sade sig vara beredd att utmana majoriteten i fullmäktige. Den programförklaringen hamnade därmed i papperskorgen.

Nu kan emellertid även vänsteruppgörelsen rivas i småbitar. Partiets lokala sekreterare, Harald Eriksson, skriver nämligen i ett öppet brev att partiet vid det senaste årsmötet, i mars, enhälligt beslutade att samarbetet med de borgerliga skulle fortsätta, vilket alltså skulle innebära att Hedlunds uppgörelse med S+V inte är förankrad i partiet.

Kjell Hedlund förklarar situationen med att det började med en ledarartikel i VLT för någon vecka sedan.

– Där det stod att vi skulle samarbeta med borgarna och det är ju fel. Därefter blev det lite väl forcerat och tokigt. Det får jag ta på mig, säger Kjell Hedlund.

Har du medlemmarnas stöd att börja samarbeta med S+V?

– Det får jag hoppas. Jo, det har jag. Men vi får väl ha ett medlemsmöte snart.

Miljöpartiets andranamn på listan i Surahammar, Lise-Lotte Norin, säger att hon uppfattade av årsmötet att hon och Hedlund skulle prata med alla partier. Att en uppgörelse med S+V spikats känner hon inte till.

– Vi är inte klara med det än. Visst, vi har träffat Socialdemokraterna och det var ett bra möte men ingenting bestämdes. Sådant måste man vara ganska tydlig med att bestämma och något sådant uppfattade jag inte.

Att en överenskommelse finns är däremot Olle Thorell, ordförande för S i Surahammar, helt övertygad om.

– Jag fick ett mejl från Kjell Hedlund efter ett andra möte som konfirmerade det. Hur eller om han sedan har förankrat det bland sina medlemmar lägger jag mig inte i, säger han och förtydligar:– Vi, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska samarbeta efter valet.

Vad innebär det för tiden fram till valet?

– Vi går till val med var sitt program.

Kan Miljöpartiet vara med borgarna fram till valdagen och sedan hoppa över till er?

– Nja, det vore konstigt, särskilt för väljarna.

Brevskrivaren, Harald Eriksson, tycker att det hela är mycket olustigt.

– Det här känns mer eller mindre som ett sabotage. Vi som var med på årsmötet känner inte alls igen oss i det här, säger han.

– Jag tror att Kjell Hedlund har missförstått alltihop. Om partiet ska göra en sådan här kursändring måste han förankra det hos medlemmarna eller åtminstone i styrelsen, säger Harald Eriksson.

Vad händer nu?

– Jag vet inte. Det är en riktigt sörja och man undrar ju hur väljarna uppfattar Miljöpartiet. Vi måste i alla fall ha ett medlemsmöte som beslutar i frågan.