Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invånarnas privatliv måste värnas

"Kartläggning av individers rörelser är ett otroligt kraftfullt verktyg, och det är viktigt att verktyget används för goda ändamål"

Enligt ett nytt beslut från Datainspektionens använder sig Västerås Citysamverkan och Bumbee Labs av personuppgifter på ett högst olämpligt sätt då de spårar hur invånarna rör sig i innerstaden. Beslutet är inte helt oväntat, och det är högst uppfriskande i en tid då uppmärksamheten kring integritetsfrågor är närmare obefintlig.

Västerås Citysamverkan och Bumbee Labs har sedan i höstas använt ett tjugotal mottagare som följer hur människor rör sig, med målet att underlätta i stadsplaneringen. Det är i grunden bra att allt fler kommuner börjar använda ny teknik för att uppnå gamla mål mer effektivt. Att använda teknik för att underlätta stadsplaneringen är helt i linje med Piratpartiets vision för framtidens städer.

Det som saknats är däremot ett ordentligt integritetstänk. Det räcker inte med att samla in data, vi måste också ständigt tänka på hur informationen används och hur den lagras - allt detta för att undvika att informationen läcker eller på andra sätt hamnar i fel händer.

En total kartläggning av individers rörelser är ett otroligt kraftfullt verktyg, och det är viktigt att verktyget används för goda ändamål snarare än onda.

Datainspektionens beslut får förhoppningsvis positiva följder - en ny utvärdering av Västerås stads insamling av data, med säkrare skydd och bättre kryptering och anonymisering. Men också, och ännu viktigare, hoppas jag att det uppmuntrar till ett utökat integritetstänk i hela kommunens verksamhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel