Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inventering av lo hotad

Staten fortsätter att sänka anslagen för rovdjursinventering. Nu har inte Västmanland längre råd att räkna lodjuren.

Pierre Ahlgren, rovdjurs-ansvarig på länsstyrelsen, är bekymrad. 2010 var anslaget för rovdjursinventering 800 000 kronor, i fjol 500 000 och i år bara 473000. En 40-procentig minskning på tre år.

– Samtidigt har vi de senaste åren fått något nytt varg-revir varje år, säger han.

Normalt utförs inventeringen av sju timanställda personer. Nu är risken stor att länsstyrelsen inte har råd att anlita dem.

Enligt Pierre Ahlgren tvingas länsstyrelsen prioritera bort lodjuren och enbart försöka räkna vargarna. Vargens spår är lättare att särskilja, och den är också mer stationär i sina revir.

Vad kan det här få för negativa konsekvenser?

– Inventeringen är grunden för alla beslut när det gäller rovdjuren. Till exempel när man ska ta beslut om licensjakt för lodjur. Man kanske kan hoppa över det ett år eller till och med två, men sedan börjar det bli bekymmer., säger Pierre Ahlgren.

Görs inte en stor del av jobbet av jägarna på ideell basis?

– Nej, de är ute en till två dagar. All spårning och bakspårning görs av länsstyrelsen. Och i år har jägarna dessutom bojkottat inventeringen.

Har det minskade anslaget förklarats på något sätt?

– Nej, det är ju regering och riksdag som bestämmer hur mycket pengar vi ska ha och jag har inte hört någon motivering. Vi har lämnat in skrivelser, men nu är vi där vi är i alla fall.