Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IOGT-NTO: Det handlar inte längre om gårdsförsäljning i ordets rätta bemärkelse

Annons

I dag går remisstiden ut för den statliga utredningen om gårdsförsäljning. I IOGT-NTO:s svar är vi starkt kritiska. Vi ser stora risker för både folkhälsan och detaljhandelsmonopolet och vi säger därför nej till förslaget.

Men vi är inte ensamma över att oroas för hur det skulle kunna påverka folkhälsan. I en enkätundersökning vi genomförde under februari-mars i år svarade över hälften av landets socialnämndsordföranden att de tror att alkoholkonsumtionen i deras kommun kommer att öka om förslaget till gårdsförsäljning blir verklighet. Varannan anser sig inte ha resurser att hantera en konsumtionsökning.

Även företrädare för partier som på riksplanet driver frågan om gårdsförsäljning är skeptiska. Mer än var tredje centerpartistisk socialnämndsordförande bedömer att förslaget skulle leda till en ökad alkoholkonsumtion. Bland Vänsterpartiets före-trädare anser nio av tio att en ökning kommer att ske.

Det förslag till gårdsförsäljning som nu ligger är något helt annat än vad som från början skulle utredas. Ursprungstanken handlade om att lokala gårdar skulle få möjlighet att sälja sina egna produkter. Men efter många EU-rättsliga krumbukter landade utredaren i ett förslag där alla alkoholproducenter, både svenska och utländska, kan öppna butiker helt utan geografisk hänsyn. Man kan även sälja andra produkter av samma typ som den egentillverkade. Det är inte ett förslag för lokala gårdsbutiker, det är ett förslag mot detaljhandelsmonopolet.

I gårdsförsäljningsutredningen har Statens folkhälsoinstitut räknat ut att förslaget kan leda till en situation där antalet sjuk-dagar för män ökar med 2,3 miljoner och att de alkoholrelaterade misshandelsfallen ökar med mer än 4 400 per år. I enkäten frågade vi därför även socialnämndsordförandena om de ansåg att kommunen har tillräckliga resurser att hantera en konsumtionsökning. Över hälften svarade nej.

Förespråkarna för gårdsförsäljning är snabba med att påpeka förslagets fördelar. Men räknar man in vilka nackdelar och risker som finns är det tydligt att det kostar betydligt mer än det smakar.

Nu är alla remissvar inne. Många med oss är kritiska och bland partierna beslutade nu senast Miljöpartiets kongress att säga nej till gårdsförsäljning. Oppositionen är stark och den ursprungliga tanken om lokala gårdars möjlighet att sälja sin egen alkohol har försvunnit längs vägen.

Det handlar inte längre om gårdsförsäljning i ordets rätta bemärkelse och vi har svårt att se att riksdagen kommer vara av någon annan åsikt när frågan väl går till beslut.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel