Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irene Hagström (M): Fel med Wijkmanska gymnasiet i dyrt centrumläge

Västeråsmajoritet drar på sig stora kostnader för skollokaler

Man blir helt förstummad när man läser i VLT:s artikel från 1 november, om Wijkmanska gymnasiet i Västerås.

Om det är som VLT skriver, att staden under en tio års period betalar nästan 60 miljoner i hyreskostnad, är det verkligen inte acceptabelt . Varför måste en skola ligga i absoluta centrumläge? I lokaler som Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen riktar skarp kritik emot.

Hyreskostnaden blir över femhundratusen kronor per månad. Hyran ska betalas även under sommarlovet när ingen verksamhet bedrivs i lokalerna. Så den faktiska kostnaden blir ännu högre. Dessutom har man i detta inte räknat in kostnaderna man har för lokaler där idrott, fysik och kemilaborationer samt tågverkstad bedrivs.

Med den skolpengen som betalas ut behövs minst 70 elever, bara för att finansiera hyreskostnaden. Vore det inte bättre att man satsat en del av dessa pengar på lärare istället.

-Om man vill ha en skola där eleverna vill gå kan man ha en ökad kvadratmeterhyra, säger Carin Lidman som är ordförande i utbildning och arbetsmarknadsnämnden. Enligt min mening borde det vara innehållet i utbildningen, alltså kursplanen, lärare och pedagogiken, samt vad eleverna lär sig som borde vara det allra viktigaste.

Inte att skolan ligger mitt i centrum. En skola som har den här typen av utbildning ska ligga på annat område än mitt i centrum. På områden där kringliggande industrier har samma typ av verksamhet. Då kan man även dra nytta av detta med nära till praktikplatser med mera.

Det här är inte första gången som den styrande majoriteten drar på sig stora kostnader för skollokaler, och säkert inte den sista heller. Att lägga en restaurang och hotellutbildning i ett av Västerås dyraste lägen, och med det hoppas på flera elever, är en ekvation som jag heller inte får ihop. Man låser upp sig med väldigt dyra och långvariga hyreskontrakt hos privata fastighetsägare.

Skolpengen ska inte gå till att finansiera dyra lokaler. Den ska gå till bra undervisning med, skickliga lärare som får en bra lön.

En skola som ger varje elev den kunskap de har rätt att få, som kan utforma undervisningen för varje elevs behov. Då har vi en bra skola där eleverna vill gå!

En bra utbildning som ger eleverna kunskap för livet och jobb efter utbildningstiden behöver inga flashiga centrumlokaler.

Irene Hagström (M)

ledamot i grundskolenämnden.

Läs mer: Wijkmanska gymnasiet måste förbättra arbetsmiljön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel