Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irene trotsade blygheten

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

- Första gympapasset jag skulle hålla i var jag så nervös att jag inte visste vad som var ned och vad som var upp, säger Irene Strängberg.

Förra måndagen blev Irene Strängberg förvånad när hon läste VLT och nostalgisidan.

Hon fanns med på en 30 år gammal bild.

– Det är en bild från en avslutning för en pensionärsgympagrupp. Å vad vi hade trevligt!

Irene Strängberg har varit hemmafru hela sitt liv. 1960 gick hon med i en gympagrupp för att få bukt med en rygg som krånglade.

– Och efter två år skulle ledaren sluta, då påverkade de mig och jag blev ledare för husmorsgymnastiken.

– Jag var fruktansvärt blyg, och är det förresten fortfarande. Men man får ju gå i utbildningar för att hålla i gymnastiken och då lär man sig.

Det är ordning och reda i Irenes hemtrevliga kök. På köksbordet ligger ett album som hon plockat fram för att visa. Där finns bilder och tidningsklipp från olika typer av gympagrupper.

Som hemmafru ägnade Irene mycket kraft åt att sköta om maken som led av en reumatisk sjukdom.

När maken dött gjorde hon en fem år lång avstickare från Surahammar, men sedan kom hon tillbaka.

Och hela tiden har hon varit engegerad ledare för olika typer av motionsgymnastik. Senast i höstas startade hon en sittande gymnastikgrupp som håller till i Folkets hus. Hon deltar också i en stående gymnastikgrupp. Det och dagliga promenader täcker upp hennes motionsbehov vid snart fyllda 87 år.

När Irene Strängberg fick fart på motionsgymnastiken på 1960-talet slet det upp så många att hon fick köra två pass efter varandra för att alla som ville skulle kunna vara med.

– Det har känts viktigt att starta grupper med mjukgympa eller lättgympa som det också kallades. Alla ska kunna vara med.

Irene Strängberg tittar en extra gång på bilden som hon kände igen sig på. Där finns en tant på 90 år som kom varje gång.

– Jag känner mig inte som 86 år! Jag hoppas verkligen jag får vara med ett tag till, jag är så nyfiken. Jag vill se hur barn och barnbarn utvecklas.