Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömliv väntade – då lämnade han allt

Assisterande kapten när Kanada tog JVM-guld och draftad i NHL:s andrarunda. Stefan Legeins väg till hockeyns finrum NHL var spikrak. Då la han av.

Annons
25-årige Stefan Legein är VIK Hockeys senaste tillskott. För VLT berättar kanadensaren om uppbrottet, ambitionerna med VIK och hans speciella relation till hockeyn.

– Jag ville ha känslan av att vara som alla andra, säger han.

Den 2 januari 2008 spelade Kanada JVM-kvartsfinal och slog Finland med 4–2. Målskyttarna är inga namn som i dag skämtas bort. De heter John Tavares, Steven Stamkos och Brad Marchand och är i dag etablerade i världens bästa hockeyliga NHL.

Den fjärde målskytten, han hette Stefan Legein.

En hel hockeyvärld var i chock när han drygt ett halvår efter JVM-guldet annonserade att han skulle lägga av.

– Jag tror alla glömmer bort att det finns andra delar av idrottsmän än bara sporten. Jag var inte mentalt redo och förberedd för att ta steget till proffshockeyn och behövde ta ett steg tillbaka. Det är allt jag kan säga.

Men du började igen?– Jag tog upp det sex månader senare. Jag behövde reflektera över livet och vad jag var. Jag är tacksam att jag fick en ny chans.

Vad gör dig glad i livet?– Bara att ha kul och inte ta livet för seriöst. När jag var yngre kände jag mig väldigt onormal och var en halvkändis i Kanada. Bara för jag är idrottsman gör det mig inte annorlunda.

Det kan tyckas vara en ambitionslös inställning – men så är det inte.

– Jag ser inte hockey som en livsstil, men det betyder inte att jag inte kommer till rinken varje dag och jobbar stenhårt. För det är mitt jobb och alla vill vara bäst på sitt jobb, säger 25-åringen.

Han har så här långt spelat fyra matcher i VIK-tröjan och noterats för en assist.

Vad har du att säga till dem som förväntat sig mer så här långt?– Jag är inte där jag hade velat vara efter fyra matcher, men det tar tid. Man kan inte göra mål när man vill och det är alltid en acklimatiseringsperiod för oss nordamerikaner, säger han och fortsätter:

– Så jag har tålamod och samtidigt förståelse för att folk vill se mål från importerna. Men det är inte så lätt som folk tror ibland.

Han berättar att han känner stödet från de andra transatlanterna i klubben.

– De säger att det bara har gått fyra matcher. Att det tar tid att komma in på stor rink och det här sättet att spela på. De är på mig om att ha tålamod och fortsätta jobba hårt. Det är allt jag kan göra.

I kväll ställs Legein och hans VIK mot skräckmotståndaren Björklöven, som slagit VIK såväl på försäsongen som i de två seriematcherna mellan lagen.

– Bortsett från senast så har vi vunnit och spelat bra. Vi försöker ta oss tillbaka dit i kväll.

Mer läsning

Annons