Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora: Fartfyllt spel från många länder

Många lag har satsat med namnkunniga nyförvärv. Mora däremot satsar på okända nyförvärv – men ska överraska med fartfyllt spel.

Annons

Det som länge kändes som ett lag för playoff till kvalserien slutade på åttonde plats – precis under strecket. Ett stort misslyckande för laget som dessutom sparkade Harald Lückner under säsongen. Nu laddar Mora om med en samling spelare och tränare hämtade från alla möjliga håll.

Flera av lagets bästa spelare från förra säsongen har lämnat, och truppen är större. Ersättarna kommer från Lettland, Frankrike, Slovenien Kanada och Danmark – tränarduon är svensk och kanadensisk och hämtas från Österrike. Hela 27 spelare från sex nationer finns i truppen.

- Det fanns ett starkt lag förra säsongen också, men det saknades en del. Efter jul var inte kämpaglöden tillräckligt bra, och jag ska göra att det blir bättre, säger tränaren Patric Wener.

Precis som SSK:s tränare Johan Strömwall kommer han från österrikiska ligan, och Strömwall har tidigare påpekat att det var svårt att veta vad som väntade i hockeyallsvenskan. Det håller dock inte Wener med om:

- Nej, jag tycker att jag har bra grepp på allsvenskan. Jag har sett enormt mycket på video sedan jag tackade ja till jobbet, säger han.

Wener hoppas, med hjälp av kanadensiska assisterande tränaren Mark LaRose, införa en ny typ av hockey.

- Vi ska spela mer fartfyllt, säger han och lyfter bland annat fram danska nyförvärvet Patrick Björkstrand:

- Håll koll på honom, han kommer med mycket fart och tyngd, säger Wener.

Ska man tro försäsongen är det dock Daniel Viksten som blir målfarligast – sex mål har han gjort i träningsmatcherna, och det är han näst bäst av alla spelare med.

ANDREAS HANSON

andreas.han[email protected]

FAKTA

Mora IK

Arena: FM Mattsson arena (kapacitet 4 500, snitt förra säsongen: 2 482)

Förra säsongen: 8.

Huvudtränare: Patric Wener (ny från Salzburg, Österrike, ersätter Lars Ivarsson som inte fick fortsätta). Värmlänning som endast nådde division 1-nivå som spelare, men sadlade om tidigt till tränare och gjorde sig ett namn i Österrike. Mora är hans första svenska elitklubb.

Största nyförvärv: Jonas Westerling (f, Almtuna), Tyler Gotto (b, Odense), Rob Ricci (f, Odense), Ervins Mustukovs (mv, Odense).

Största förluster: Jens Jakobs (f, Luleå), Dan Iliakis (b, Örebro), Robin Gartner (b, Örebro), Niklas Fogström (f, Luleå).

Fotnot: ovanstående fakta var giltigt den 9 september 2012.

Annons