Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskarshamn: "Minst lika starka"

Att tänka långsiktigt är inte det lättaste för en klubb som IK Oskarshamn – men det är just det klubben från Smålands östkust försöker göra. Och nå topp sju även i år.

Annons

Oskarshamn ligger relativt långt ner på hierarkin bland Sveriges ishockeyklubbar. Att år efter år stå för bra prestationer och samtidigt behålla sina bästa spelare och tränare är inte det lättaste – men i år har man lyckats rätt bra.

Poängplockare som Nicklas Jadeland och David Rodman har lämnat, men kontrakten förlängdes med Joakim Hagelin och Evan McGrath. Och den offensive backen Sam Lofquist har varit riktigt bra i träningsmatcherna.

- Vi är minst lika starka den här säsongen, säger tränaren Fredrik Söderström, som tog klubben till en sjätteplats förra säsongen – och dessutom stannade i klubben.

- Vi har en dröm om att etablera oss bland de sju främsta i serien. Det är inte lätt att behålla de bästa spelarna men viktigast är att hela tiden hitta spelare som hungrar efter mer i sina karriärer, säger Söderström.

En sån spelare är nyförvärvet från Skellefteås juniorer, Mattias Granlund – ”spelar alltid med själ och hjärta” – men bästa och mest namnkunniga nyförvärvet är en rutinerad italienare.

- Giulio Scandella är ett klassförvärv, helt klart. Snabb och riktigt bra offensivt, säger Söderström.

Vad var framgångsreceptet i fjol?

- Att alla drog åt samma håll, alla bidrog hela tiden, säger Söderström.

Oskarshamn fick också i sista stund en lösning på målvaktssidan, där det var rörigt i fjol då förstavalet Troy Davenports skada visade sig vara så allvarlig att hela säsongen förstördes. Nu ska Linus Fernström, lån från Frölunda, vakta kassen.

- Det ger oss stor trygghet, men även Alexander Bengtsson har gått framåt och vi har två riktigt bra målvakter på två meter som kommer stänga igen, säger Söderström.

Som dock överdriver på längddetaljen – Fernström är 196 cm och Bengtsson 188 cm. Om de spikar igen kommer däremot säsongens spel att få utvisa.

ANDREAS HANSON

[email protected]

FAKTA

IK Oskarshamn

Arena: Arena Oskarshamn (kapacitet 3 275, snitt förra säsongen: 2 318)

Förra säsongen: 6, utslagna i playoff.

Huvudtränare: Fredrik Söderström (2:a säsongen). Son till gamla storspelaren Dan Söderström. Lade ned spelarkarriären tidigt och blev som 20-åring ungdomstränare i Leksand. Kände på allsvenskan redan 2007 i Nyköping och gick senare till Olofström, där han och sportchefen Roger Jönsson gjorde ett bra jobb. Nu är de båda i Oskarshamn i stället.

Största nyförvärv: Dave Lindarv (b, Olofström), Giulio Scandella (f, Val Pusteria, Italien), John Vigilante (f, Asiago, Italien), Linus Fernström (mv, Frölunda, lån).

Största förluster: Nicklas Jadeland (f, Malmö), David Rodman (f, Bietighem, Tyskland), Matt Ryan (f, Milano).

Fotnot: ovanstående fakta var giltigt den 4 september 2012.

Annons