Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tränar målvaktsstjärnan

Här är VIK-stjärnan Jonas Franssons nya träningsform. Se fotograf Per G Noréns bilder.

Annons

Taekwondo två gånger i veckan – för att bli en ännu bättre målvakt.

– Jag kan tänka mig att börja träna taekwondo på allvar efter karriären. Det är grymt roligt, säger han.

Jonas Fransson hade en formidabel säsong med VIK. Han toppade målvaktsligan i hockeyallsvenskan och hade nästan 94 i räddningsprocent. Än mer imponerade – Fransson spelade alla matcher utom den sista mot Almtuna.

Något som vittnar om god fysik. Nu tar han sin träning till en ny nivå – inom kampsportens värld.

Två gånger i veckan drillas Jonas Fransson stenhårt av taekwondotränaren Johan Frisk. Även målvaktskollegan Jonatan Bjurö finns med, plus några juniormålvakter.

– Det är klockren träning. Man blir stark och rörlig. Sedan har taekwondon flera viktiga moment som påminner om målvaktsbiten med fokusering på smidighet och snabba fötter. Dessutom stretchar vi mycket vilket är oerhört viktigt för en målvakt.

Fransson fortsätter:

– Just stretchingen känns bättre och bättre. Där har jag kunnat pressa mig hårdare tack vare taekwondon. Man orkar tänja ut ännu mer och det gör inte ont på samma sätt. Vi har bara kört sju pass hittills men jag känner redan stor skillnad. Det blir även lättare och lättare att sparka högt.

Så kommande säsong får vi se dig göra riktigt höga och spektakulära benparader?

– Haha ja, det räknar jag med. Tanken är att jag ska bli en bättre målvakt med den här träningen. Och det känns verkligen som att det ger resultat.

Fransson avslöjar att han har tränat just taekwondo tidigare.

– Jag körde det i Rögle för cirka tio år sedan. Redan då tyckte jag att det var riktigt roligt. Så när min målvaktstränare (Patrik Sjöström) föreslog att vi skulle köra i gång med taekwondo nappade jag direkt.

Kan du tänka dig att börja med taekwondo på allvar efter hockeykarriären?

– Ja, absolut. Det är väldigt bra träning för flåset och som sagt riktigt roligt. Jag har haft planer på att börja med taekwondo längre fram. Men först ska jag spela hockey i ytterligare några år.

Mer läsning

Annons