Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VIK-bossen sågar SHL-förslaget

Svårare att ramla ur SHL enligt ett förslag. Det ratas av VIK:s ordförande Johan Fägerblad.
- Galet tänkt. De är helt fel ute, säger han.

Annons
Johan Fägerblad, ordförande VIK Hockey.

Upplägget går ut på att göra det ännu svårare att ramla ur SHL och följaktligen svårare att gå upp från allsvenskan.

- Det är ju ingen nyhet att SHL har haft de här ambitionerna ganska länge. Det som är nytt är att det är lite mer konkret den här gången, säger Fägerblad.

Och han ratar det nya förslaget.

- VIK:s inställning är väldigt tydlig. Det skall endast gå att avancera på sportsliga grunder. Det ska inte vara svårare att avancera än det redan är i dag.

Med sportsliga grunder åsyftar han att det i SHL-förslaget även presenteras gratisplatser för de två klubbar i allsvenskan som är ekonomiskt starkast.

- Det finns redan en nämnd för det här som ger tillåtelse att spela. Har man inte sin ekonomi i ordning så får man varken spela SHL eller allsvenskan.

Varför tror du att SHL går ut med det här?

- De är väldigt rädda om sina värden och investeringar och därför ska de skyddas. Men baksidan av det är mycket större, säger han och fortsätter:

- Man riskerar att döda hockeyn på sikt.

På vilket sätt då?- Varför ska en klubb som VIK med stor juniorverksamhet fortsätta att jobba, bara för att andra klubbar sedan ska snappa upp de bästa spelarna. Man förlorar incitamentet för att jobba med hockeyn över huvud taget.

Enligt Fägerblad har man missat vad svensk idrottskultur består i.

- Sport bygger väldigt mycket på drömmar och visioner, om att ta ett steg till, bli lite bättre och avancera en serie. Det där tappar man helt i en stängd serie, säger han och fortsätter:

- Man tittar på NHL, men det är något helt annat. Vi har en idrottsrörelse i Sverige. Fotbollen skulle aldrig ens tänka tanken att göra så här.

Varför händer det i hockeyn?- Dels är Svenska Fotbollförbundet en betydligt starkare aktör än Svenska Hockeyförbundet, som har släppt för mycket inflytande till exempelvis SHL.

Fägerblads åsikt är förankrad i VIK Hockeys styrelse.

- Jag kan säga det här och nu. Skulle VIK gå upp i år kommer vi ändå aldrig att rösta för att stänga SHL så länge jag är ordförande. Det kan jag garantera dig, även om det då skulle göra oss skyddade, säger han och avslutar:

- Det här handlar bara om att de vill skydda sig själva, de tänker inte på svensk hockey.

Mer läsning

Annons