Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iskörning helt lagligt men farligt

Att köra bil på isen är ett lagligt vinternöje, men om du ger dig ut så riskerar du ditt eget liv. Dessutom får du inte köra närmare Björnön än en halv kilometer.

Det bekräftar Jörgen Bergfast, chefen för trafikpolisen.

På vlt.se har det varit en hård diskussion om vad som egentligen gäller vid motortrafik på is. Detta efter att VLT:s israpportör Ivar Mortensen slagit larm om buskörning vid Björnön.

- Isen är ingen väg. Det är att betrakta som terräng, och på vintern, när det är fruset, får du köra där med motorfordon. Det finns inga restriktioner på isen, säger Jörgen Bergfast.

Men allmänna trafikregler gälller. Bashastigheten är 70 kilometer i timmen. Högerregeln gäller också ute i terräng.

Kan man inte fällas för något brott?- Man kan fällas för vårdslöshet i trafik.

I första hand handlar det om påkörningar. Men Jörgen Bergfast ger också ett annat exempel: Det räcker med att man hastigt kör förbi en skridskoåkare och orsakar att han eller hon ramlar och slår sig på grund av vinddraget för att det kan betecknas som vårdslöshet.

Iskörning vid Björnön har också en särskild gräns. Ön är ett naturreservat, och har särskilda regler.

- Länsstyrelsen tog för några år sedan beslut att man inte får köra närmare Björnöns strand än 500 meter.

Men Jörgen Bergfast påpekar också att även om det är lagligt så kan det ändå vara mycket dumt att ge sig ut på isen med bil, särskilt på vissa punkter.

- Det görs på egen risk. Det kan vara väldigt olämpligt, till exempel vid Björnöbron, eller på andra punkter där det är strömmande vatten och svag is. Då kan man hamna under isen med bilen.