Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ismän som härjar om natten

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Sommarnätter med frost brukar kallas för järnnätter. Begrepp går tillbaka till gamla tider och enligt vissa källor skulle det komma från en felöversättning av den tyska Bondepraktikan.

Ordet Eismänner, isman, skulle då ha uppfattats som Eisenänner, järnman. Vilka var i så fall dessa ismän? De tre gubbarna Servatius, Bonifatius och Pankratius var i tysktalande länder symboler för vintern. Man kan jämföra dem med vår nordiske Kung Bore.

Järnnätter

Man ansåg att nätterna 11-13 maj var speciellt frostbenägna och kopplade samman dessa med de tre ismännen. En annan förklaring är det fornisländska orden "hjarn", som betyder frost eller skare. Ordet finns också i en del norska dialekter och det är därför möjligt att det har existerat i svenskan. Även i Sverige har vi utnämnt vissa nätter till järnnätter.

En vanlig uppfattning i Mellansverige är att de inträffar första veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni. I Norrland talar man också om 28-31 juli och 11-19 augusti som särskilt utsatta nätter. Det här är dock mest folktro, några statistiska stöd för att vissa dygn skulle vara mera utsatta för frost går inte att finna. Det beror helt enkelt på vädersituationen just då.