Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Italienare” lurar äldre

Under den senaste tiden har en ”italienare” lurat flera äldre att köpa jackor som de trott har varit av bra kvalitet men som visat sig vara skinnimitation.

Mannen, som utgett sig för vara italienare och även lämnat sitt visitkort med italienskt namn, har stoppat äldre personer på gatan och bjudit hem sig till dessa för att lämna över en present.

När han kommit in i deras bostäder har han övertalat personerna att köpa skinnjackor av mycket ”god” kvalitet. I ett fall sålde han åtta påstådda Armani-jackor för 14 500 kr och i ett annat fall lika många jackor för 23 000 kr.

En skinnhandlare har i efterhand värderat en av de exklusiva jackorna till 300 kr.

Några av de lurade hade inte kontanter. Då skjutsade bedragaren ”kunderna” till bankkontoret för att ta de skulle ta ut pengar.

Enligt beskrivning ska mannen ha kraftig kroppsbyggnad, grått hår och vara propert klädd i grå kostym.

Under sommaren är det högsäsong för guldförsäljarna som säljer armband och halskedjor som i själva verket är gjorda av mässing.

Polisen varnar även för personer som använder karttricket. På knackig svenska eller engelska vill man ha hjälp att hitta vägen. Medan offret distraheras, försvinner plånboken i fickan eller väskor i bilen där ofta en medbrottsling är inblandad.

Polisen vill också varna för de mejl som nu skickas ut med gratulationer till vinster från olika företag man aldrig haft kontakt med, arv från okända miljonärssläktingar liksom uppmaningar att byta lösenord på sitt Visa-kort, som gått ut, eller att aktivera en SecureCode för att hindra att obehöriga använder kreditkortet.

Även mejl om hjälp till personer som blivit rånade och bestulna på sitt bagage och pengar skicks ut med en önskan om ett par tusen euro. Bedragarna lovar att pengarna ska betalas tillbaka vid hemkomsten.