Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ivan Öberg: Är ni oense i tomträttsfrågan, socialdemokrater?

I TV4-Nyheterna onsdag den 16 juni förklarar oppositionsrådet Staffan Jansson (S) att tidigare regler för friköp av tomträtter bör gälla.

Så måste Janssons inlägg tolkas. Han säger att kommunen förlorar miljardtals kronor genom Moderaternas förslag att även under nästa mandatperiod bibehålla ett friköpspris på 65 procent av 2006 års marktaxering.

I enlighet med tidigare regler förordar (?) således Jansson att priset skall vara 80 procent av 2009 års taxering. Med Janssons beräkningsmodell blir friköpspriset mellan 250 och 300 procent högre än Moderaternas pris.

Vad som förbryllar är ett pressmeddelande från Socialdemokraterna den 13 oktober 2009. Däri säger oppositionsrådet Ulla Persson (S) bland annat om partiets utgångspunkter i tomträttsfrågan: ”För det första kommer vi inte att försvåra för tomträttshavare som önskar friköpa sina tomter.”

Det är uppenbart att Jansson inte tycker att en prishöjning på drygt 250 procent försvårar ett friköp.

Socialdemokraterna som parti måste tydliggöra sina utgångspunkter i tomträttsfrågan i god tid före valeti september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel