Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag älskar utmaningen i tennis"

Årets regionsfinaler i den anrika tennistävlingen Kalle Anka Cup spelades i helgen. Omkring 120 unga spelare tävlade om en plats till Sverigefinalen i Båstad i sommar.
– Det är en väldigt prestigefylld tävling, säger arrangören Cissi Berg från VFTK.

Det är andra helgen i rad som Kalle Anka Cup spelas på Fridnäsbanorna. Solen ligger dold bakom några moln och det blåser en del, men det är varken kallt eller regnigt.

Arrangörerna Västerås Fridnäs Tennisklubb verkar nöjda.

– Vädret har varit på vår sida helt och hållet, säger Cissi Berg och förklarar att det absolut inte får regna eftersom matcherna bara spelas på grus.

– Självklart har vi bokat reservbanor inomhus om det skulle bli dåligt väder, men hittills har det inte regnat en droppe, berättar hon.

Kalle Anka Cup har blivit en väldigt anrik tävling inom svensk tennis. Första gången cupen anordnades var 1970, och vinnaren det året var ingen annan än Björn Borg.

– Det är en väldigt prestigefylld tävling, menar Cissi Berg.

Åldersklasserna som finns representerade är 11–15 år, både på pojk- och flicksidan.

Regionsfinalerna består av singelmatcher där de två bästa inom varje klass går vidare till den stora Sverigefinalen. Berg berättar:

– En rolig grej i Båstad är att de två finalisterna från varje åldersklass får tävla tillsammans i dubbel, samtidigt som de tävlar själva i singel.

Något anmärkningsvärt på regionsfinalerna var att det inte fanns några domare närvarande. Deltagarna höll nämligen själva ordning på reglerna samt poängen i matcherna.

– Spelarna är otroligt duktiga och sköter det jättebra, tycker Berg och förklarar att det är stora krav på sportsmansanda i tennisvärlden.

En av förhandsfavoriterna i helgen var Västeråstjejen Ida Ferding som tävlade i 11-årsklassen. I fjol var hon en av finalisterna som fick tävla i Båstad, och med ett RM-guld och en hel del andra tävlingar i bagaget var hon nu laddad att göra samma sak igen. Hon delade med sig av sina förhoppningar till VLT.

– Jag hoppas på att ta mig till Sverigefinal i år också. Grus är mitt favoritunderlag så det känns riktigt bra.

Med ett kontrollerat spel och bra placerade bollar gick Ferding ut starkt i tävlingen. Hon vann över Bålsta TK:s Lucine Demirian med 6–1 6–2 i den första matchen och besegrade Iasmina Aziz från Fridnäs TK med 6–0 6–0 i den andra. Men det slutade inte där. Hon vann även över klubbkamraten Karin Fahlbeck Carlsson med 6–1 6–0 i finalmatchen och tog hem segern i sin klass.

Nu väntar finalveckan i Båstad i slutet av juni. Ida är målmedveten och vet vad hon vill i framtiden.

– Jag älskar utmaningen man får i tennis. Mitt mål är att bli en av de 100 bästa i världen, säger hon.