Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag är beredd att ta ett stort ansvar”

Hon är en av elitseriens tyngsta värvningar. Men så ser hon det inte själv.
– Tänk på att jag faktiskt är debutant i elitserien, säger IVH-spelaren Fatima Malic.

Tre år som proffs i Norge och Danmark. Tre A-landskamper och runt 50 junior- och U-landskamper. Men 22-åringen har aldrig satt sin fot i en elitseriematch.

– Rätt så sent för att vara första gången va? Men det ska nog gå bra.

Jo, för hon har trots avsaknaden av elitseriespel varit med och mött de bästa redan. Hon flyttade från Arboga till Norge redan som 19-åring, direkt efter studenten.

– Många sa till mig att det var för tidigt, men jag tänkte att om jag inte tar chansen kanske den aldrig kommer igen och då skulle jag ångra mig resten av livet. Jag ångrar verkligen inte att jag åkte även om det var tufft, säger hon.

Ett år i Norge, sedan ansåg hennes danska agent att just Danmark vore bäst för hennes utveckling. Så det blev två säsonger i Danmark, den första i division 1 och den sista i högsta ligan i Odense GOG. Till en början med förre förbundskaptenen Ulf Schefvert som tränare.

– Mycket bra. Han är stenhård men jag gillade det och blev mycket bättre som spelare.

Med fyra svenska toppspelare i laget (Tina Flognman en av dem) och gott om världsstjärnor i motståndarlagen – i Danmark är damhandboll väldigt stort – var det en bra skola. Hon fick gott om speltid till en början men en skada ändrade på det.

Speltiden blev mindre efter skadeåterkomsten och då började tankarna på en flytt hem igen. Men varför ger en 22-åring upp proffskarriären och flyttar hem? Svaret kommer snabbt.

– Jag ville plugga, ha något vid sidan av handbollen och så ville jag få en mer framträdande roll i ett lag.

Den ena förhoppningen är redan uppfylld. På måndag börjar hon läsa beteendevetenskap på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Den andra förhoppningen om mer speltid lär det inte bli något problem med.

Hon har alltså snuddat vid landslaget och är så klart gärna med igen. Hoppas att just mer speltid här hemma bidrar till att göra henne aktuell igen.

– Gjorde ett mål mot Rumänien, det kommer jag aldrig att glömma. Det får gärna bli fler matcher i landslaget.

Var det självklart att välja IVH Västerås?

– Jo, även om det fanns ett par alternativ, men jag har alltid haft bra kontakt med klubben, har ju tränat här tidigare ibland. Tyckte att det var ett bra lag att komma till.

Ett par veckor har hon varit med sitt nya lag. Men försäsongen kunde börjat bättre. Hon landade snett på en träning och ledbandet i ena knät tänjdes ut.

Så inga träningsmatcher än, men hon har fått klartecken att köra för fullt så när både dam- och herrlaget är på träningsläger i Idre i helgen så är hon med på riktigt igen.

– Äntligen, det har varit lite trist med rehabträning ett par veckor Börjar redan tänka på premiären mot Spårvägen (15 september).

Hon är den vänsterhänta storskytten som värvats för att lyfta laget efter den misslyckade fjolårssäsongen, som slutade med elit-seriekval.

– Jag gör ingen skillnad ensam, det är alla spelare som måste ta ansvar för att det ska bli bra. Däremot är jag beredd att ta stort ansvar. Som jag sa, det är därför jag flyttar hem.

När samtalet kommer in på den stundande säsongen och förväntningarna på laget blir hon försiktig.

– Slutspel ska vi kunna gå till. Jag vet inte så mycket om lagen förutom Skövde och Sävehof som är väldigt bra. IVH känns som en klubb som hör hemma i elitserien, så är det i alla fall.

Som före detta Arbogabo bör Västerås rimligtvis inte vara världens avkrok. Hon har bott några veckor i stan, men har än så länge lite svårt med väderstrecken.

– Jag kör vilse, men det är ett bra sätt att lära sig hitta på. Hittar till Ikea och lite annat, och så klart till hallen. Den har nästan varit enda anledningen att åka till Västerås tidigare.

IVH femte klubben i karriären

Namn: Fatima Malic.

Ålder: 22.

Yrke: Student (snart).

Bor: Västerås.

Postion: Nio meter (vänsterhänt).

A-Landskamper: 3 (1 mål).

Längd: 182 centimeter.

Familj: Pojkvän. Mamma, pappa, och lillebror i Arboga.

Klubbar: IFK Arboga, Nordstrand (Norge), Odense Håndbold, Odense GOG, IVH Västerås.

Aktuell som: IVH:s största värvning inför elitserien.